Stropnický v ČT: Klinika přináší něco celé řadě Pražanů, je třeba dbát na vyšší princip

27.04.2016 19:08

Předseda Strany zelených ve středu promluvil v Interview ČT24. Jasně se vyjádřil k situaci v Praze. Zelení prý nakonec rozumně ustoupili, a vláda v Praze se tak může po mnoha měsících znovu obnovit. Nebude to ale zadarmo. Předseda zelených prozradil, že své křeslo v radě vyměnil za pět důležitých bodů, které strana prosadila. Řadě developerů se tyto body asi nebudou líbit. Došlo také na komunitní centrum Klinika.

Stropnický v ČT: Klinika přináší něco celé řadě Pražanů, je třeba dbát na vyšší princip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický a Adriana Krnáčová

ANO, Trojkoalice a ČSSD obnoví svou koaliční vládu v Praze, jen bude bez předsedy zelených Matěje Stropnického. Ve čtvrtek bude v tomto duchu podepsána nová koaliční smlouva. „ANO a ČSSD se půl roku pokoušely vytvořit nějakou jinou koalici, ale nakonec to skončilo tím, že obě strany přišly skoro až s urážlivým návrhem, aby předseda jedné z koaličních stran nebyl v radě města. Ale zelení se rozhodli odblokovat situaci a ustoupit, protože současná situace není pro Prahu dobrá,“ konstatoval hned v úvodu host. Dal tak jasně najevo svůj názor, že zelení zachránili vládu v Praze.

On sám sice v radě nebude, ale zelená politika žije dál, neboť členkou rady se stane Petra Kolínská, která bude prosazovat tuto „proklínanou“ zelenou politiku. Hlavní město podle Stropnického trpí nesourodostí zastupitelského klubu hnutí ANO. „ANO je stále loajální paní Kleslové, přestože ona naoko odešla z politiky, takže je ta situace složitá. Přitom ale nelze sestavit jinou koalici,“ vykresloval situaci.

Stropnického odstoupení bylo vykoupeno tím, že koalice splní pět podmínek zelených, což je možná více, než by strana prosadila, pokud by Stropnický trval na tom, že radním zůstane. A pak vidí ještě jednu pozitivní věc. „Stálo to za záchranu Libeňského mostu. Kdyby byla koalice v lednu či v únoru úplná, tak by ANO a ČSSD Trojkoalici přehlasovaly a Libeňský most by byl zbourán,“ poznamenal.

Následně se zostra vyjádřil na adresu první místopředsedkyně ODS Udženije, která nenechává na staronové vládě v hlavním městě nit suchou. Paní (Alexandra) Udženija spouští hysterický pokřik, jak je jejím zvykem od chvíle, co je ve vedení ODS.

„Já jsem měl být na Praze 3 už dávno starostou. Byl bych jím, kdyby se tam nespojili přátelé starých pořádků.  Myslím, že centrum Klinika přináší něco celé řadě Pražanů,“ poznamenal ve druhé polovině pořadu. Trval na tom, že se město mělo zastat Kliniky po útoku pravicových radikálů. Proto byla ochrana tohoto komunitního centra jedním z pěti stěžejních bodů zelených. Odvolával se přitom i na vyšší princip, který Klinika naplňuje třeba tím, že hledá cesty, jak pomoci uprchlíkům. Česká republika tak či tak musí přijmout některé uprchlíky, jelikož se k tomu zavázala, a centrum Klinika v tomto nabízí pomocnou ruku.

Praha vydá peníze na výstavbu obecního bydlení, ale také připraví koncepci bytové výstavby. Zelení prosadili také „mapu infrastrukturních deficitů“ a developeři, kteří budou chtít stavět v příslušných oblastech, budou muset také dobudovat infrastrukturu zejména na okraji Prahy. Právě oni budou stavět školy a školky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…