Studentky na pařížské univerzitě vyhlásily "Den hidžábu". Akce vyvolala reakci školy i veřejnosti

20.04.2016 18:17

Studenti pařížské Sciences Po Univerzity zahájili den nošení hidžábu. Cílem jejich snah je bojovat proti stereotypům a stigmatu spojeným se šátkem kolem obličeje. „Zahaleni, či nikoliv, všichni jsme si rovni,“ tvrdí jejich heslo. Informuje Yahoo.com.

Studentky na pařížské univerzitě vyhlásily "Den hidžábu". Akce vyvolala reakci školy i veřejnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podle jednoho návrhu zde mohla stát místo Eiffelovky obří gilotina

Na pařížské univerzitě uspořádali studenti veřejnou akci ve snaze demystifikovat nošení šátku přes obličej a pozvali všechny, aby si vyzkoušeli, jaké to je nosit hidžáb, což vyvolalo ostrou diskusi.

Studenti tak chtějí bojovat proti stigmatizaci těch, kteří ve Francii chtějí nosit hidžáb, ze zákona však nemohou. Zároveň se také vymezili proti premiérovi Manuelu Vallsovi, podle kterého je hidžáb politický symbol „zotročení žen“.

Ještě před kontroverzním vyjádřením francouzského premiéra odsoudila celou kauzu ministryně pro práva žen Laurence Rossignolová, která ženy, jež nosí hidžáb, přirovnala k „černochům, kteří přijímali otroctví“.

Podle studentské organizace Národní fronty však snaha demýtizovat hidžáb vychází ze „středostavovského odtržení od sociální reality“ a vyvolává závratě. Na druhé straně akci plně podpořily univerzitní feministky, které připomněly, že je jedno, co má žena na sobě, kritizována bude vždy, ať už je to minisukně nebo šátek kolem hlavy.

Univerzita se od akce veřejně distancovala s tím, že jde o kontroverzní otázku, která provokuje mnoho emocí a postojů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…