Superbyznysman Browne, který přiznal, že je gay, na pražském fóru takto varoval homosexuály

15.08.2015 10:33

Zatloukat a zatloukat. To radí zaměstnancům nadnárodních koncernů z řad gayů a leseb, kteří jsou vysláni do poboček v Rusku, Íránu či Nigérii, Lord John Browne, jediný vysoce postavený byznysmen, jenž přiznal, že je gay. V Česku se zúčastnil pátého ročníku Pride Business Fora.

Superbyznysman Browne, který přiznal, že je gay, na pražském fóru takto varoval homosexuály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lord John Browne

"Lidé by si v některých zemích měli dávat pozor, když budou otevřeně hovořit o své sexuální orientaci ve firmě nebo jinde. Mohlo by se totiž stát, že se to roznese a budou v nebezpečí. Vím, že otevřené firmy mají problém posílat zaměstnance do Ruska, Íránu a Nigérie. O Rusku toho ale až tak moc říci nemohu. Změny v zákonech se tam udály poté, co jsem tam skončil s byznysem," odpověděl Lord John Browne na otázku ParlamentníchListů.cz. Právě on je prvním významným byznysmenem, který se přiznal k tomu, že je gay.

Pocity gaye byznysmena

Lord Browne se v Praze zúčastnil pátého ročníku Pride Business Fóra, které předcházelo dnešnímu průvodu sexuálních menšin Prague Pride 2015. Před fórem se nicméně setkal s novináři. "Bylo jasné, že bulvár zveřejní mou sexuální orientaci. Tak jsem to udělal sám a rezignoval, abych ochránil společnost a na tři dny jsem se skryl před veřejností. Obával jsem se paparazziů. Myslel jsem, že mě v práci odsunou do kouta a nikdo se mnou nebude mluvit, ale stal se pravý opak. I pak v ulicích Londýna mi lidé vyjadřovali podporu. Bylo to překvapivé a moc hezké," podotkl Browne.

K tomu, že je gay, se přiznal jako generální ředitel koncernu British Petroleum (BP). Stal se tak prvním šéfem v rámci společností v žebříčku Fortune 500, který otevřeně odhalil svou sexuální orientaci. Magazín Fortune totiž každým rokem vydává seznam pěti set největších mezinárodních korporací. Browne je dnes předsedou představenstva L1 Energy a britské divize společnosti Huawei. "Polovinu mozku věnujete práci a polovinu skrývání své sexuální orintace. Takový zaměstnanec pracuje opravdu jen napůl," dodal s tím, že se osvíceným firmám vyplatí otevřenost na pracovišti. Samozřejmě, jen na pracovištích v demokratických režimech.

Situace v Indii a Číně

Pride Business Fórum se totiž letos týkalo růstu byznysu prostřednictvím diverzity, tedy rozmanitosti na pracovišti. "V Číně máme mezi zaměstnanci velmi aktivní LGBT komunitu. Tam to záleží hodně na lokalitě. Číňané dost vnímají výhody rozmanitosti pro byznys. Chtějí pracovat s výhodami, které tato rozmanitost nabízí," sdělila novinářům Claudia Brind-Woody, viceprezidentka společnosti IBM, která má pobočky i v Číně. Pojem LGBT je zkratka označující zhruba od druhé poloviny devadesátých let dvacátého století lesby, gaye, bisexuály a transgender.

"Vše je ovlivněno atmosférou ve společnosti. V Číně mnohé rodiny nedokáží přijmout, že je jejich dítě gay či lesba. Zvláště, když je tam zakořeněna politika jednoho dítěte," dodal Browne, pracující, jak už bylo zmíněno, i pro čínskou společnost Huawei. "V Indii je to podobné. Tam s tím zase mají problém, protože je řada manželství předem domluvených," podotkla na to Brind-Woody. Oba se shodli na tom, že firmy se spokojeným a otevřeným týmem vydělávají více. Ostatně Browne napsal kromě knih Víc než byznys a Sedm prvků, které změnily svět o vůdcovství i knihu The Glass Closet: Why Coming Out is Good Business, v překladu Skleněný záchod: Proč je odhalení sexuální orientace dobré pro byznys.

Situace v Česku

Jak řekl ředitel festivalu Prague Pride a někdejší náměstek ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Czeslaw Walek, je dobrou zprávou, že osmdesát procent českých gayů a leseb se v práci necítí tak, že by byli kvůli své sexuální orientaci přehlíženi či na vedlejší koleji. Z průzkumu platformy Byznys pro společnost vyplývá, že se osmdesát procent českých firem diverzitou zabývá, ale jen deset procent z nich do ní zahrnuje i téma sexuální orientace.

Lord John Browne nakonec ještě dodal: "Skrývání sexuální orientace je velmi emočně náročné. Vstoupil jsem do byznysu v šedesátých letech. Bylo zajímavé, že v tehdejším Československu byla homosexualita dekriminalizována. Ve Velké Británii ale ne. Maminka mi tehdy radila, abych nic nepřiznával, abych to držel jako tajemství, aby se pravda neobrátila proti mně. Říkala, že když jde do tuhého, tak se vždy většina postaví proti menšině."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…