Svatba s cizincem zlevní. Ubude razítek

05.05.2013 20:00

Lidé, kteří se budou ženit či vdávat v zahraničí nebo kteří si naopak budou brát občana některé ze zemí Evropské unie u nás, zřejmě brzy ušetří. Podobně na tom budou i ti, kdo si chtějí založit firmu v zahraničí. Evropská komise totiž uložila jednotlivým zemím EU, aby upustily od zbytečného ověřování některých dokumentů. Informuje o tom server Týden.cz.

Svatba s cizincem zlevní. Ubude razítek
Foto: Archiv RN
Popisek: V letošním roce se Ronald Němec oženil

V současnosti musejí lidé, kteří se stěhují v rámci EU do některého z členských států, vynaložit značné množství času a peněz, aby prokázali pravost dokladů, například rodného nebo oddacího listu, vydaných v členském státě, ze kterého pocházejí. Jsou totiž nutné takzvané superlegaliazce nebo apostilace, které úředně ověří pravost listin. S jejich pomocí orgány veřejné správy dalších států prokazují, že veřejné listiny nebo podpisy státních úředníků na listinách jsou pravé. A netýká se to pouze sňatků, ale třeba i založení firmy či povolení k pobytu.

Ministerstvo vítá iniciativu

Do budoucna by se ovšem v úřadování v rámci Evropské unie mělo mnohé změnit. Evropská komise totiž předložila návrh, kterým chce radikálně snížit byrokracii komplikující život firmám i jednotlivcům. Podle něj by se už nemusely některé veřejné listiny opatřovat úředním razítkem k prokázání jejich pravosti v jiném členském státě EU, než ve kterém byly vydány.

Týká se to mimo jiné listin ověřujících jméno, sňatek, pobyt, vlastnictví nemovitosti či občanství. "Zrušením těchto požadavků ušetří občané a podniky v EU na 330 milionů eur, o úspoře času a nepříjemností spojených s obíháním úřadů ani nemluvě," konstatovala komise ve svému návrhu. 

"Nemohu hovořit za celou Českou republiku, jaký je postoj k tomuto návrhu, ale ministerstvo vnitra vítá jakoukoliv iniciativu, která zjednoduší komunikaci s úřady," okomentoval návrh mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…