Sváteční povzbuzení kardinála Duky: Velikonoce jsou svátky naděje

01.04.2018 12:25

I když se dnes celá řada politiků ohání tzv. křesťanskými hodnotami, které je třeba hájit, pro mnoho lidí v Česku jsou velikonoční svátky vlastně jen prodlouženým volnem, ve kterém nehledají hlubší význam. Kardinál Dominik Duka se proto rozhodl přiblížit Čechům, Moravanům a Slezanům význam tohoto svátku.

Sváteční povzbuzení kardinála Duky: Velikonoce jsou svátky naděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem. Smutnou skutečností ovšem je, že pro řadu občanů České republiky nejsou ničím víc, než jen prodlouženým volnem. Kardinál Dominik Duka se proto rozhodl přiblížit lidem význam Velikonoc. Ve videu na serveru YouTube popsal Velikonoce jako cestu ke svobodě.

Samo slovo Velikonoce odkazuje na velikou noc před stvořením světa. Proto jsou především symbolem naděje. Kardinál Duka podotkl, že jsou také svátkem, kdy si připomínáme utrpení Ježíše Krista, především na Zelený čtvrtek a na Velký pátek a Bílou sobotu, ale to nemění nic na tom, že jsou tyto svátky oslavou naděje. Naděje na vzkříšení. Tuto naději si podle Duky připomínáme každou neděli, ale o Velikonocích o to silněji.

„Vlastní slavení začíná v noci zapálením ohně, tedy světla, průvodem s velikonoční svící, která připomíná, že Velikonoce jsou cesta do svobody. Tak putoval Izrael z egyptského otroctví do své nové vlasti. A tak i my, když slavíme Velikonoce, chceme si uvědomit, že je to naše cesta. Cesta hledání smyslu života. Cesta, na které poznáme, že smrt není posledním slovem, ale že je to život, který se otevírá. Je to cesta, kterou nám ukázal ten, který řekl ‚já jsem cesta, pravda a život‘. A tak si dovolím popřát vám všem opravdu slavné a radostné svátky Kristova vzkříšení,“ uzavřel kardinál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…