Svaz měst a obcí má sněm na Hradě, přijdou Babiš a Zeman

07.09.2018 6:30

Budoucnost rozvoje místní veřejné správy je hlavním tématem sněmu Svazu měst a obcí, který se dnes uskuteční na Pražském hradě. Akce se účastní také premiér Andrej Babiš (ANO) a další ministři a zástupci Parlamentu. Při odpoledním vyhlášení výsledků soutěže o nejlepšího starostu k účastníkům sněmu promluví prezident Miloš Zeman, uvedla ČTK.

Svaz měst a obcí má sněm na Hradě, přijdou Babiš a Zeman
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

K úkolům svazu patří obhajoba zájmů obcí při přípravě nových zákonů, mimo jiné o rozpočtovém určení daní. Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM se v programovém prohlášení zavázala zahájit diskusi o změně rozpočtového určení daní tak, aby byl v rámci přerozdělování daňových příjmů zohledněn počet seniorů trvale žijících v jednotlivých obcích.

Sněm se schází měsíc před komunálními volbami, k jejichž hlavním tématům bude patřit otázka dostupného bydlení. Premiér slíbil mj. stoprocentní dotaci státu na výstavbu obecních bytů, pokud ze stovky postavených pětinu budou tvořit sociální byty. Další nápady na podporu výstavby obecních bytů mají i ostatní strany. Například lidovci by chtěli pro obce získat půjčku na stavbu bytů od Evropské investiční banky, TOP 09 a STAN chtějí za pomoci obecních peněz vytvořit fond pro poskytování garancí na hypotéky.

Svaz, jehož členy je 2730 ze zhruba 6000 obcí v ČR, chce také řešit výši členských příspěvků, která se 12 let nezměnila. Příspěvek se skládá jednak z pevné části ve výši 2200 korun pro obce, 5000 korun pro města a 10.000 korun pro statutární města, a také z variabilní části ve výši 1,80 Kč na obyvatele. Tuto část navrhuje vedení svazu kvůli inflaci navýšit na tři koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…