Svaz měst a obcí: Školský zákon se musí změnit, aby dvouletí nebyli povinně přijímáni do školek

19.04.2018 11:25

Města a obce požadují, aby se z novely školského zákona vypustila povinnost samospráv vytvořit od 1. 9. 2020 místa pro všechny dvouleté děti. Samosprávy na rozšíření mateřských škol nedostaly od státu slibované peníze.

Svaz měst a obcí: Školský zákon se musí změnit, aby dvouletí nebyli povinně přijímáni do školek
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

Nárokovost dvouletých byla vložena do novely školského zákona pozměňovacím návrhem poslanců v rámci legislativního procesu v roce 2016. To je v rozporu s běžným postupem, jelikož před přijetím novely školského zákona nebyla umožněna diskuse v rámci meziresortního připomínkového řízení. Součástí přípravy má být totiž i vyčíslení finančních dopadů do státního rozpočtu a rozpočtu územních samospráv.

V terénu nebyl rovněž nijak detailně prověřen dopad této nové povinnosti z hlediska sociální oblasti nebo investičních a provozních možností, rovněž tak nebyly ověřeny požadavky v oblasti vzdělávání této kategorie dětí.  Pro zajištění kvalitních podmínek pro vzdělávání dětí ve věku od 2 do 3 let je třeba ve škole přijmout nutná bezpečnostní, hygienická a zejména personální opatření. Toto však stojí nemalé finanční prostředky, které ovšem nebyly státem při zavádění této povinnosti obcím a městům, jakožto zřizovatelům mateřských školek, nijak garantovány.

„Nařídit povinnost bez předchozího projednání a jistoty financování je pro města a obce nepřijatelný a nezodpovědný způsob přípravy zákonů. Starostky a starostové z celé České republiky požadují buď garanci státu na financování nárokového předškolního vzdělávání už pro dvouleté děti, a to jak z pohledu investic, tak provozu, nebo požadují změnu školského zákona a ponechání přijímání dvouletých dle kapacity školky, jako tomu bylo dosud,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Svaz proto podporuje poslanecký návrh , kterým by došlo ke zrušení nárokovosti přijímání dvouletých dětí do mateřských škol.“

Mateřská škola je institucí, která se v České republice tradičně zaměřuje především na děti od tří do šesti let, přičemž od roku 2020 se mají do školky přijímat povinně dvouleté děti v rámci tzv. předškolního vzdělávání a přípravy na povinnou školní docházku. Tomu odpovídají nastavené podmínky i příprava budoucích učitelů, která směřuje zejména k dětem od tří let. V posledních letech však není výjimkou přijímání dětí mladších tří let do mateřské školy, avšak v závislosti na demografii dané obce nebo města, vyspělosti přijímaného dítěte a především dle volné kapacity mateřské školky. Statistické údaje MŠMT uvádějí pro školní rok 2016/2017 zařazení cca 45 % dětí mladších tří let do mateřských škol z cca 100 tis. dětí.

Ne všem žádostem o přijetí dětí lze vyhovět, velký problém s kapacitami mateřských škol mají zejména Praha a střední Čechy.

Již při přijímání této povinnosti vyslovil na návrh Svazu své veto prezident republiky Miloš Zeman, kdy se ztotožnil se zásadními připomínkami Svazu, Poslanecká sněmovna však prezidentské veto přehlasovala. I proto se po více než roce k této věci vrací poslanci formou jejich návrhu, jelikož dosud nebyla státem naplněna očekávání měst a obcí uváděná při zavádění této povinnosti v roce 2016.

O Svazu měst a obcí České republiky

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 700 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8 milionů obyvatel České republiky. Více na www.smocr.cz a na facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…