Svědectví o spolčení vysokého policisty s Janouškem a jeho miliardami

08.08.2012 7:06

Server Česká pozice se snažil zjistit, zda a jak se posunulo vyšetřování tak zvané švýcarské aféry Romana Janouška z roku 2008. Kriminalisté tehdy na nic podezřelého nepřišli. Exnáměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jiří Houba je přesvědčen, že existovalo spolčení.

Svědectví o spolčení vysokého policisty s Janouškem a jeho miliardami
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

Česká pozice se setkala s bývalými i současnými detektivy protikorupční policie a vysokými policejními důstojníky, zásadní informace získala od bývalého náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení Jiřího Houby, do jehož kompetence spadalo i vyšetřování Janouškovy kauzy.

Spolčení policie, zastupitelství a dvojice Bém - Janoušek

Houba má podezření na spolčení vedení protikorupční policie, státního zastupitelství a tandemu Bém - Janoušek v době, kdy se "švýcarská aféra" vyšetřovala. "Až s odstupem času v souvislosti se zveřejňovanými informacemi, souvisejícími s uveřejněním odposlechů Bém - Janoušek, si mohu domýšlet, že s těmito i jinými, byli všichni spolčeni," řekl České pozici Houba.

Podle něj pro to existují potvrzení. Lze například doložit, že Tomáš Martinec, nynější šéf protikorupční policie, měl úzké vazby na magistrát. A náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek, jenž měl švýcarskou kauzu na starosti, zase komunikoval často s Janouškem.

Co se stalo ve švýcarské kauze?

V září 2008 přišlo na Vrchní státní zastupitelství v Praze přišlo upozornění na to, že byly ve Švýcarsku zahájeny úkony v souvislosti s praním špinavých peněz a byl zmrazen účet společnosti Botanic Financial Corporation, ke kterému měl přístup i Janoušek. Švýcarská prokuratura žádala Českou republiku o právní pomoc a dále uvedla, že přes Janouškovy účty celkem protekla částka ve výši asi dvou miliard korun. K účtu měli podpisové právo vedle Janouška jeho matka, Peter Ďurica, který vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit, a Jiří Toman, pracující jako šéf magistrátního odboru městského investora. A to v době, kdy Prahu a její zakázky ovládala dvojice Bém - Janoušek, píše Česká pozice.

Zásadní zlom měl v případu nastat v říjnu 2008, kdy se sešel tehdejší šéf protikorupční policie Jiří Novák a náměstek policejního prezidenta Houba. Novák sdělil Houbovi, že na základě informací ze Švýcarska budou v nejbližší době zahájeny úkony trestního řízení a že je na tom domluven s Grygárkem.

Na trestní řízení ale nikdy nedošlo. Novák přijal nabídku stát se náměstkem policejního prezidenta pro ekonomiku a Švýcaři obdrželi stručnou odpověď podepsanou Tomášem Martincem, který byl nakrátko pověřen vedením ÚOKFK, následně konto odblokovali. Oficiálně není o obsahu odpovědi nic známo, ale podle zdrojů České pozice v ní pouze stálo, že Janoušek v České republice nečelí žádnému trestnímu stíhání.

Dnes bych jednal jinak

Bývalý ředitel protikorupční policie Novák nechtěl otázku, proč policie nezahájila úkony trestního řízení, komentovat. "Překvapuje mě, že o tom s vámi pan Houba mluvil. Nebudu se k tomu vyjadřovat, neboť jsem ve služebních věcech vázán mlčenlivostí," odvětil Novák.

Ani mluvčí současného šéfa útvaru a bývalého náměstka Martince Jaroslav Ibehej nebyl sdílnější. "Zprávu, která byla švýcarské straně zaslána, podepsal tehdejší náměstek ÚOKFK Tomáš Martinec, který je v současné době ředitelem našeho útvaru. Jaké konkrétní osoby se podílely na zpracování této věci, nebudeme z důvodu ochrany osobních údajů uvádět," řekl Ibehej.

Exnáměstek Houba říká, že o detailech vyšetřování nevěděl. Kdyby znal celou síť vztahů Janouška, asi by postupoval jinak. "O věc jsem se blíže nezajímal, protože – jak mne ujišťoval Novák – na věci pracovali společně s vrchním státním zastupitelstvím. Jmenoval Grygárka, což byl pro mne garant trestního řízení. V té době jsem ještě bohužel důvěřoval jak Novákovi, tak vrchnímu státnímu zastupitelství," konstatoval Houba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…