Svědek událostí 20. století Unčovský hovořil s Janem Čulíkem. Kapitalismus je zrůdnej režim, komunismus byl ale horší, zaznělo

01.12.2017 21:42

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se pustil do hovoru se Zbyňkem Unčovským. Postaršího pána lze označit za svědka událostí 20. století. Pan Unčovský nešetří na tuto dobu kritickými poznámkami. Nijak zvlášť shovívavě nemluví ani o dnešních časech.

Svědek událostí 20. století Unčovský hovořil s Janem Čulíkem. Kapitalismus je zrůdnej režim, komunismus byl ale horší, zaznělo
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Hned na úvod konstatoval, že v moravském městě Bystré, kde pamětník žije, roku 1968 se všichni báli, protože tušili, že to neskončí dobře. A také měli pravdu. Pražské jaro rozdrtily sovětské tanky. Sedláci na venkově si pamatovali, jak po nich komunisté šlapali po 1948, že některé z nich dokonce nechali i zavřít.

Co tedy tehdy lidé cítili? „Strach, strach, strach, nevyčnívat,“ shrnul to pamětník. Dubček byl podle pana Unčovského idealista, který příliš věřil svým sovětským kamarádům.

On sám mohl zůstat na pozici textilního technika, ale nepostupoval po kariérním žebříčku, protože jeho bratr utekl před komunisty do zahraničí. Pozice pana Unčovského prý ale dnes neexistuje. Po roce 1989 byla zrušena.

„Nejvíc mě rozčílí, že po roce 1989 byl zlikvidován v Československu celý textilní průmysl a o zaměstnání přišlo 180 000 ženských. Ty se prostě vyhodily na ulici. Dnes na Karvinsku přijde 6000 horníků o práci a vláda o tom jedná tři roky. Že vyhodili z desítek fabrik 180 000 žen, to nikdo ani nezaznamenal,“ rozčiloval se pamětník.

Celý rozhovor naleznete zde.

Ukazuje se prý, že současný režim na ženy tak trochu kašle, a to i navzdory tomu, že by se bez žen společnost neobešla. „Osobně si myslím, že kapitalismus je zrůdnej režim. Ale bohužel, nebo bohudík ten komunismus byl daleko horší,“ řekl.

Kapitalismus by bylo potřeba podle pana Unčovského zreformovat. „Mně vadí miliardáři, kteří si nakradli. Ne jako Baťa. Ten něco po sobě zanechal. Co po sobě zanechali dnešní miliardáři? Nic,“ shrnul.

Českou společnost a bohužel nejen tu českou, nýbrž i celou společnost evropskou, prý čekají těžké časy, až dnešní pracovníky nahradí roboti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…