Svědek z kauzy CASA pořád nemá klid. Policie stále šťourá v jeho románku s nezletilou

07.12.2012 17:31

Státní zastupitelství pro Prahu 9 znovu požádalo policii o doplnění dokazování v případu bývalého armádního pilota Karla Daňhela obviněného z pohlavního zneužívání. Dnes to řekla žalobkyně Jana Krečová, podle níž není ve spisu ještě vše vyjasněné. Daňhel je také svědkem v kauze nákupu údajně předražených letounů CASA a dává s tím své stíhání do spojitosti. Za pohlavní zneužívání mu v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení.

Svědek z kauzy CASA pořád nemá klid. Policie stále šťourá v jeho románku s nezletilou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karel Daňhel, svědek v kauze CASA

Státní zástupkyně žádala kriminalisty o doplnění spisu už dříve, když zamítla stížnost Daňhelovy advokátky Lucie Hrdé na zahájení trestního stíhání. Vyšetřovatelé se nedávno na žalobkyni sami obrátili s žádostí o další prodloužení vyšetřování, čemuž Krečová dnes vyhověla, a dala jim lhůtu do první třetiny ledna. "Jsou zde nevyjasněné okolnosti a sporné body," odůvodnila. Další prodlužování vyšetřování prý už není pravděpodobné. Žalobkyně pak buď pošle případ k soudnímu projednání, zastaví trestní stíhání, nebo případ předá úřadům jako přestupek.

Krečová nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování upřesnit, zda se její žádost týká údajně sporné výpovědi nezletilé dívky, na jejímž základě policie Daňhela obvinila. Jeho advokátka už dříve sdělila, že se prý svědkyně přiznala k vymyšlené výpovědi. Kriminalisté podle Hrdé vyvíjeli na dívku nátlak, což ale policie odmítá a také Generální inspekce bezpečnostních sborů, která postup vyšetřovatelů prověřovala, nic podobného nezjistila.

Je to kvůli kauze CASA

Policisté Daňhela nakonec pustili z cely předběžného zadržení a vyšetřování vedou na svobodě. Dívce podle Hrdé nehrozí za lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo 15 let. Do narozenin prý chybělo několik dní.

Kriminalisté se o Daňhela nezajímají v podobném případu poprvé, údajně ho už dříve prověřovali na podnět jeho manželky a případ může souviset s rozvodovým řízením. Policie ale podezření podle advokátky odložila jako smyšlené.

Daňhel dává obvinění do souvislosti také s kauzou letounů CASA. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k jejich nákupu. Deníku Mladá fronta Dnes dříve popsal, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. Údajně brzy poté, co o tom začal vypovídat na policii, přišel o bezpečnostní prověrku. Podle Daňhela projekt nákupu letadel od začátku provázela nestandardní rozhodnutí a tlak politiků, zejména náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který to ovšem popírá.

Nákup letounů CASA pro českou armádu byl podle policie předražen o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…