Svědkovi z kauzy CASA pomohl Vondra. Nechal ho v armádě až do listopadu

25.07.2012 16:05

Karlu Daňhelovi, suspendovanému armádnímu letci a klíčovému svědku proti ministerstvu obrany v kauze CASA, bylo umožněno ještě několik měsíců setrvat v armádě. Nesmí však přijít do styku s žádnými utajenými informacemi. Umožnil mu to svým rozhodnutím ministr obrany Alexander Vondra.

Svědkovi z kauzy CASA pomohl Vondra. Nechal ho v armádě až do listopadu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Alexandr Vondra

Ačkoliv Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze nákupu letounů CASA, ztratil společně s bezpečnostní prověrkou i oprávnění dál dělat svoji práci, v armádě bude podle serveru Aktuálně.cz moci zůstat. Alespoň do listopadu, do kdy mu to svým rozhodnutím umožnil ministr obrany Alexander Vondra (ODS).

Podle zákona měl pilot a vojenský expert Daňhel skončit v armádě prakticky okamžitě poté, co mu Národní bezpečnostní úřad odebral prověrku. Nyní mu však ministr obrany Alexander Vondra o tři měsíce prodloužil takzvanou personální dispozici. Tím mu umožnil v armádě setrvat až do listopadu.

„Ministr obrany je podle zákona jediný, kdo může prodloužit personální dispozici o tři měsíce. Udělal to v červnu, protože v té době ještě nebylo známé stanovisko NBÚ k Daňhelovu odvolání,“ sdělil serveru Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Personální dispozice znamená, že pracovník armády bere poloviční plat a je buď doma, nebo pracuje na místě, kde se nedostává do styku s utajovanými informacemi. Daňhelovi by tato doba vypršela v září, ovšem reálně by skončil až v listopadu.

Daňhel už prý obdržel rozhodnutí o odebrání bezpečnostní prověrky. Obratem se prý rozhodl podat žalobu. Později byl obviněn ze sexuálního zneužití, obvinění však poté bylo staženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …