Švédsko nemá nouzový stav, omezení jsou spíše doporučením. Honzejk, Pehe a Šafr srovnávají s Českem. Budou zase padat omluvy?

28.03.2020 16:59

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a politolog Jiří Pehe se zamysleli nad koronavirovu krizí v Česku a nabídli srovnání se Švédskem. Ozval se i šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr. Ten zdůraznil, že restriktivní omezování pohybu nemusí být všelék na koronavirovou pandemii a prý je důležité, aby to lidi věděli.

Švédsko nemá nouzový stav, omezení jsou spíše doporučením. Honzejk, Pehe a Šafr srovnávají s Českem. Budou zase padat omluvy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Nad celým Českem byla vyhlášena karanténa, jsou zavřeny restaurace, hospody, většina obchodů a v některých městech je omezená veřejná doprava. Naproti tomu ve Švédsku jsou restaurace i obchody otevřené, doprava funguje bez omezení a lidem je jen doporučeno, aby dodržovali základní hygienická pravidla a aby byli obezřetní.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk si položil otázku, zda Švédsko jednou za tento svůj přístup zaplatí?

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí
„Zajímavé je Švédsko. Nouzový stav nemají, omezení jsou v rovině doporučení, jen od zítřka zákaz shromáždění nad 50 lidí. Počet případů přes 3000, u nás 2500. Mrtvých SWE 100 (začalo to u nich dřív). Čím to? Netestují? Dělají tragickou chybu?“

Politolog Jiří Pehe v diskusi dodal, že Švédsku se daří spravovat věci veřejné a jeho přístup budeme jednou studovat.

Ozval se také Pavel Šafr. „Je velmi důležité ukazovat, že restrikce nejsou žádný všelék,“ konstatoval.

Petr Honzejk uvažuje, jak koronavirovou pandemii zvládá Švédsko

Ještě v únoru Honzejk v souvislosti s koronavirem tvrdil, že není třeba podléhat panice. O pár dní později uznal, že má hodně másla na hlavě a omlouval se. Domníval se prý, že stát vedený jedním z nejbohatších Čechů dokáže včas zajistit přiměřené množství ochranných pomůcek, když je Babiš už sedm let členem vlády a poslední tři roky dokonce premiérem. V posledních třech letech byl na trhu dostatek ochranných prostředků, které bylo možné koupit za běžné ceny.

Komentátor Deníku N Jan Moláček prohlašoval, že Češi se v roce 2015 báli uprchlíků, jenže ti k nám ve větším počtu nedorazili. A naznačoval, že s koronavirem to bude podobné. Jenže není. A dokonce i sám Jan Moláček uznal, že šlápl vedle.

„Koukám, že se Češi rozhodli zopakovat svoje parádní číslo z roku 2015‚ ‚podělali jsme se z uprchlíků bez uprchlíků‘, tentokrát ve verzi koronavirus,“ napsal na konci února Moláček. A 1. března byl v České republice pozitivně testován první koronavirový pacient.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…