Svobodný Mach odpovídal čtenářům: Topka se považuje za pravici, přitom by pořád zdaňovala

28.05.2014 16:42

Nový český europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach v chatu se čtenáři iDnes.cz prozradil, s kým hodlá spolupracovat v Evropském parlamentu. Také dal jasně najevo, jak smýšlí o jiných českých politických stranách. Údajně elitářskou TOP 09 prý volí řada levicových voličů. Připomněl, že strana Karla Schwarzenberga neváhala zvyšovat daně. Svůj vstup do Evropského parlamentu chápe jako příležitost pro politický úspěch v Česku.

Svobodný Mach odpovídal čtenářům: Topka se považuje za pravici, přitom by pořád zdaňovala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

„Budeme ve frakci podobně smýšlejících. Nebudeme dohromady s nesnášenlivci jako maďarský Jobbik nebo Zlatý úsvit z Řecka," napsal. Již dříve dal najevo, že v EP hodlá brojit především proti „euronesmyslům“, které padají na hlavy českých občanů. Zároveň doufá, že jeho zvolení prospěje Svobodným na domácí politické scéně, protože budou více slyšet. První test přijde již brzy v podobě komunálních a senátních voleb. A jak se dívá na jiné strany, s nimiž se chtějí Svobodní na domácím kolbišti poměřovat?

Elitáři z TOP 09 a Krym

„TOP 09 je podle mě strana elitářů, kteří se považují za pravici, ale nebudou nikdy váhat zdanit ostatní, aby peníze utratili 'moudře' a lépe než 'hloupý' lid. Myslím, že ve skutečnosti je mezi jejich voliči spousta levičáků," uvedl Mach. Naproti tomu končícího předsedu zelených Ondřeje Lišku označil za hodného člověka, jenž však na politické scéně prosazuje věci, které jdou Svobodným „proti srsti“ - jako např. zavedení eura v Česku a více solárních elektráren v naší krajině.

Odpovídal také na otázky ohledně Ukrajiny. Zdůraznil, že obyvatelé Krymu měli podle jeho názoru právo rozhodnout o svém osudu v referendu. A protože na Krymu kdysi byl, věří, že většina tamních obyvatel stála o připojení k Rusku. Na druhé straně připomněl, že Svobodní se vyslovili proti ruské vojenské intervenci na území cizího státu, pokud tedy k intervenci skutečně došlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…