TOP 09 představila novinářům svůj program. Ti se zděšeně ptali, jestli si Kalousek nedělá legraci

28.01.2017 20:05

„To si z lidí utahujete?“ zeptal se novinář serveru iDnes.cz Josef Kopecký předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten odvětil, že co říká, myslí vážně. A představil vizi, jak by podle něj a jeho spolupracovníků měla vypadat Česká republika v roce 2030.

TOP 09 představila novinářům svůj program. Ti se zděšeně ptali, jestli si Kalousek nedělá legraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

„Velká výkonnost ekonomiky přispěla k vyrovnání životní úrovně se sousedním Německem,“ napsala TOP 09 do své vize. „Myslím to smrtelně vážně,“ odvětil serveru šéf strany Miroslav Kalousek na dotaz, zda strana myslí skutečně vážně tuto větu, nebo si z občanů utahuje.

Následně předestřel vizi země, kde se z Prahy do Brna dostanete za méně než hodinu a to díky supervýkonné železnici. Strana se také chce zasadit o přijetí společné evropské měny či o vyšší platy pro učitele. Kalousek věří, že politická vize, která přesahuje jedno volební období, upoutá pozornost voličů, protože jiné strany nehledí dál než za jedno volební období. Předseda TOP 09 na programové konferenci strany sršel sebevědomím. Věří, že strana v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny získá dvouciferný volební výsledek a po volbách se bude podílet na formování demokratické vlády.

Celý článek naleznete zde

„Míříme na dvouciferné číslo a jsme přesvědčeni, že po volbách budeme významnou politickou stranou, která bude rozhodujícím způsobem ovlivňovat politické dění v České republice,“ řekl Kalousek.

Průzkumy však ukazují něco jiného. Poslední průzkum agentury STEM naznačuje, že se TOP 09 ani nemusí dostat do Poslanecké sněmovny. Poslední průzkum CVVM je sice smířlivější, když TOP 00 slibuje vstup do sněmovny s asi 9 procenty, jenže to pořád není dvouciferný výsledek. V roce 2013 získala TOP 09 12 procent hlasů. Předseda TOP 09 si z toho ovšem mnoho nedělá. Nechystá se ani odstupovat. Pokud by ale třetina členů TOP 09 požadovala svolání mimořádného volebního sjezdu, Kalousek je připraven ho svolat. Po sjezdu a po výměně nejvyššího vedení strany volá především jablonecká TOP 09.

Strana se místo toho hodlá zaměřit na prezentaci pozitivní vize pro Českou republiku. „V naší vizi stojí, že učitel by měl patřit k nejlépe zaplaceným státním zaměstnancům,“ řekl odborný garant kapitoly školství, senátor zvolený s podporou TOP 09 Jiří Růžička, ředitel jednoho z pražských gymnázií.

Ekonomickým expertem strany má být europoslanec Luděk Niedermayer, někdejší člen bankovní rady České národní banky. Chce klást důraz na zodpovědné hospodaření státu.

V tomto kontextu zní poněkud překvapivě velkolepý plán v sekci kultury. Chce mladým lidem, do 25 let, dát zdarma návštěvy kulturních akcí. "Mladí lidé do 25 let mají k dispozici poukaz s ročním finančním limitem na návštěvu divadel, koncertů, muzeí, galerií a kulturních památek," stojí v programu.

"

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…