TOP 09 přišla s návrhem ve prospěch prarodičů. Vláda je proti

29.07.2015 19:55

Vláda se dnes postavila proti návrhu poslankyně TOP 09 Markéty Adamové, aby rodičovský příspěvek mohli vedle matky nebo otce čerpat i prarodiče dítěte. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Navrhovaná změna by podle opoziční poslankyně pomohla ženám, které se chtějí co nejdříve vrátit do zaměstnání, a mohla by pomoci vyřešit nezaměstnanost starších lidí.

TOP 09 přišla s návrhem ve prospěch prarodičů. Vláda je proti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata s občany v Otrokovicích

Předloha by podle poslankyně taky zrušila nejvyšší možnou částku příspěvku 11.500 korun měsíčně tak, aby si rodiny mohly nastavit co nejlépe dobu, po níž budou pečovat doma o dítě. O příspěvek by taky nepřišly v případě, že by využívaly služeb jeslí nebo mateřské školy ve vyšším rozsahu než 46 hodin měsíčně. Norma by posunula hranici na 92 hodin za měsíc.

Dopady na rozpočet

Adamová již dříve uvedla, že novinky by nijak nezatížily státní rozpočet. Stát by podle ní naopak získával daň z příjmu lidí, kteří se budou dříve vracet do práce. Výši rodičovského příspěvku předloha nemění. Činí 220.000 korun na celou dobu péče o dítě.

V návrhu stanoviska vlády ale stálo, že z poslaneckého návrhu nelze posoudit jeho dopady na rozpočet, protože nejsou vyčísleny, a tvrzení o zanedbatelném dopadu není doloženo. Vláda také považuje za vhodnější předložit ucelenou změnu právní úpravy podmínek rodičovského příspěvku, která by obsahovala zrušení omezení docházky dítěte do zařízení péče o děti při zachování nároku na pobírání rodičovského příspěvku, nikoli pouze snížení věku na jeden rok věku dítěte, jak to předpokládá poslanecký návrh.

Bez ohledu na dnešní stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…