Zelení: Rodiče musí mít právo na volbu místa, způsobu a okolností porodu

19.05.2015 15:58

Strana zelených (SZ) podporuje progresivní trendy v porodnictví a upozorňuje, že právo na volbu místa, způsobu a okolností porodu je součástí práva na soukromý a rodinný život, které ovšem dosud není v ČR plně respektováno.

Zelení: Rodiče musí mít právo na volbu místa, způsobu a okolností porodu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

SZ se proto připojuje ke Světovému týdnu respektu k porodu (18.-24. května 2015) a vyzývá vládu, aby se otázkou českého porodnictví intenzivně zabývala s cílem zajistit dostupnost kvalitní porodní a poporodní péče a realizaci práva rodičů na volbu místa, způsobu a okolností porodu.

SZ vyzývá také k podpoře zahrnutí služeb porodních asistentek a asistentů a porodních domů mezi služby hrazené veřejným zdravotním pojištěním tak, aby se tyto možnosti staly běžnou součástí českého zdravotního systému. Vláda by rovněž měla přistoupit k systémové podpoře aktivního otcovství, např. vyhrazením části rodičovské pro muže.

„Přestože se úroveň péče v českých porodnicích postupně zvyšuje, přetrvává v nastavení porodní a poporodní péče řada problémů. Nadále dochází k tomu, že s rodičkami není jednáno s dostatečným respektem a jsou jim prováděny zákroky bez předchozího informovaného souhlasu, v některých případech i proti jejich vůli. Chybí možnost přivést dítě na svět v porodním domě či doma za asistence porodních asistentek a asistentů. Služby porodních asistentek a asistentů nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ konstatuje Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Porod mimo porodnice je ve vyspělých evropských zemích zcela běžnou záležitostí. Součástí práva na volbu místa, způsobu a okolností porodu je i možnost zvolit si domácí porod. Co do rizik je u většiny žen domácí porod s kvalifikovanou porodní asistentkou či asistentem srovnatelný s porodem v porodnici. Každá žena by měla mít právo zvolit si způsob porodu, který ji nejlépe vyhovuje.

„Dalším problémem je téměř nulová podpora aktivního otcovství. Za přítomnost otců u porodu si nemocnice účtují často nemalé prostředky, byť soudy i Veřejná ochránkyně práv považují tyto poplatky za protizákonné. Dalším problémem je nízká motivace mužů k zapojení se do péče o děti po porodu. Například rodičovskou u nás muži prakticky nevyužívají,“ dodává Martin Ander, člen předsednictva SZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice