TOP 09 prý hledá cestu z vlády. Bártovo odsouzení může být poslední kapka

20.03.2012 7:58

ČSSD znovu vyvolala pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Koalice však ve sněmovně drží jasnou většinu, takže je pravděpodobné, že socialisté ve svém úsilí shodit vládu znovu selžou. Vládu však podstatně více ohrožuje riziko vnitřního koaličního rozkolu. TOP 09 vyčkává, jak dopadne soud s faktickým šéfem VV Vítem Bártou a ODS hrozí, že nepřipustí další zvyšování daní. Bohuslav Sobotka (ČSSD) díky tomu cítí šanci a sebevědomě prohlašuje, že další pokus o shození vlády může přijít brzy. Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

TOP 09 prý hledá cestu z vlády. Bártovo odsouzení může být poslední kapka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Poslanci TOP 09 nevylučují, že jejich strana opustí vládu. Jejich rozhodnutí bude záviset na dvou faktorech. Na prvním místě stojí soud s Bártou. V případě, že faktický šéf VV soud prohraje a nevyvodí z toho osobní odpovědnost, TOP 09 odchod zváží. Druhým faktorem pak prosazení dalších úspor, pokud se nezdaří, vláda opět může padnout. A ODS dává najevo, že nelibě nese především plány na zvýšení daní z pera ministra financí Miroslava Kalouska.

Rozhodnutí soudu zesílí emoce

„Pokud by soud dopadl v neprospěch Víta Bárty, tak by někteří poslanci mohli hlasovat pro nedůvěru vládě,“ připouští šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Jeho slova dokládá i anketa LN mezi všemi 41 poslanci za TOP 09. Řada z nich nevyloučila, že odsouzením Bárty vláda ztratí jejich podporu. „V případě odsouzení Bárty by měla předně zakročit strana VV a vyloučit ho ze všech funkcí. Když to neudělá, měl by zakročit premiér. Pokud ani on neuspěje, pak bychom měli z takové vlády odejít,“ tvrdí poslanec Jan Farský.

Pnutí mezi zákonodárci TOP 09 připouští i pán státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09), který se však zároveň snaží své kolegy mírnit.  „Názory jednotlivců na klubu budou emotivnější. Věřím, že nakonec budou hlasovat tak, aby to bylo výhodné pro Česko. Ne s ohledem na to, jak se jim zvedá žaludek z praktik ve VV,“ prohlašuje Kalousek.

Na problematické VV upozorňujeme už dlouho

Podobně jako Kalousek, vidí problematičnost VV i Bohuslav Sobotka (ČSSD), který však nejmenší vládní stranu kritizoval prakticky od okamžiku zrodu vlády Petra Nečase (ODS) a to kvůli napojení VV na bezpečnostní agenturu ABL.

„Potíž s VV nenastala úderem soudu, ale už tím, že koalici drží nesourodý slepenec, který navazuje na komerční aktivity agentury ABL,“ říká Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…