TOP 09 ve sněmovně požadovala seznam příjemců zemědělských dotací. Máte to na internetu, odpověděl Faltýnek

12.06.2018 15:53

Sněmovna se nyní nebude zabývat sporným rozdělováním zemědělských dotací z programu rozvoje venkova. Skupina 56 poslanců dnes zablokovala svými podpisy zařazení debaty na program schůze, jak o to žádali Piráti, TOP 09, ale i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), píše ČTK.

TOP 09 ve sněmovně požadovala seznam příjemců zemědělských dotací. Máte to na internetu, odpověděl Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Na programu byla mimojiné novela zákona o střetu zájmů nebo tzv. protikuřácký zákon

Snahy o zařazení bodů podnítilo zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle kterého stát přiděluje většinu z miliard korun evropských dotací velkým firmám, i hrozba možného postihu 7,5 miliardy korun od Evropské komise.

Poslanci TOP 09 chtěli, aby Sněmovna požádala Ministerstvo zemědělství o seznam všech příjemců dotací z programu rozvoje venkova od roku 2014 a o seznam opatření, která by vedla k průhlednému rozdělování dotací. Předseda klubu ANO a zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek zákonodárcům TOP 09 vzkázal, že seznam příjemců je volně dostupný na internetu.

Piráti požadovali, aby Ministerstvo zemědělství informovalo Sněmovnu o hrozící pokutě 7,5 miliardy korun kvůli chybám v rozdělování dotací. Jurečka navrhoval zařadit bod pojmenovaný informace o dotacích v Programu rozvoje venkova kvůli tomu, aby mohl záležitost vysvětlit. Podle něho byla za jeho působení podpora malých a středních zemědělských podniků výrazně vyšší než v dřívějších letech.

Zařazení bodu TOP 09 podpořil v debatě předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, podle kterého by se mělo vyjasnit, jaká je pravda. Zdůraznil, že zemědělci jsou jedni a je třeba přestat si hrát na malé, střední a velké.

Podle zprávy NKÚ ze začátku června je hodnocení projektů žadatelů o dotace neprůhledné. Ministerstvo zemědělství, které peníze z programu rozděluje, výtky popírá a tvrdí, že velké podniky nezvýhodňuje. Podle místopředsedkyně klubu TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby dotace plynuly velkým firmám místo malým a středním podnikatelům.

Jurečka už dopoledne kritiku odmítl. Podle něj se Česko řídilo evropskou legislativou a podobným výtkám ze strany EK čelí také Německo, Rakousko či Švédsko. Česká vláda se nyní podle Jurečky bude proti stanovisku Komise bránit a je podle něj možné, že stejně jako při podobných řízeních v minulosti docílí toho, že žádnou pokutu platit nebude.

NKÚ se při kontrole zaměřil na rozdělování peněz z opatření Spolupráce v Programu rozvoje venkova v programovacím období 2014 až 2020. Dotace mají posílit výzkum, rozvoj a inovace v zemědělství a také pomoci malým a středním podnikům. Ministerstvo potvrdilo, že z podpořených žádostí ve zmíněné oblasti tvoří projekty malých a středních podniků jen menšinu – zhruba 30 procent. „Je logické, že organizačně zvládnout spolupráci s výzkumnými organizacemi jsou schopny spíše větší podniky,“ sdělilo v reakci na kontrolu tiskové oddělení ministerstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…