Tak je to tady, pane Bakalo! My už víme, co vás čeká

31.07.2018 12:21

Miliardář Zdeněk Bakala, který bývá obviňován z vytunelování OKD, se nejspíš nakonec k výslechu před sněmovní vyšetřovací komisi dostaví. Serveru Echo24.cz jeho mluvčí sdělil, že si finančník převzal předvolání. Podle šéfa komise Lukáše Černohorského mu poslanci nabídnou takový termín, aby měl čas.

Tak je to tady, pane Bakalo! My už víme, co vás čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD v minulém týdnu vyslechla řadu svědků včetně expremiéra Bohuslava Sobotky nebo lobbisty Radka Pokorného. Hovořilo se o tom, že předvolaný Zdeněk Bakala si ani nevyzvedl předvolání. Média tak začala spekulovat, že by Bakalu mohla k výslechu předvést policie.

Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov ovšem popřel, že by si jeho klient předvolání nevyzvedl, a řekl, že ani žádné neobdržel. Komise proto zaslala předvolání nové, tentokrát na Bakalovu švýcarskou adresu.

„Pan Bakala si předvolání vyzvedl včera odpoledne. Ve lhůtě, která je na předvolání, se k celé věci vyjádří,“ řekl pro Echo24 mediální zástupce Zdeňka Bakaly. 

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

Sněmovní vyšetřovací komise nyní očekává, že se Bakala k výslechu dostaví. „Pokud si to pan Bakala převzal, tak jsem rád. Očekávám, že se k nám dostaví, a předpokládám, že nám vysvětlí, jak to celé bylo z jeho pohledu,“ řekl pro Echo24 Lukáš Černohorský (Piráti).

Pokud by se prý stalo, že v navrhovaném termínu by Bakala nemohl přijít, komise mu ráda vyhoví s jiným termínem, jako to učinila i v jiných případech. Pro poslance je tedy evidentně podstatné, aby se kontroverzní finančník, o kterém soud prohlásil, že může být nazýván gaunerem, k výslechu dostavil.

Kauza OKD – jaká jsou fakta?

Prodej státního podílu 46 % ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun odsouhlasila vláda Stanislava Grosse v roce 2004. Sobotka byl tehdy ministrem financí. Podle státního zastupitelství byla ovšem cena tohoto podílu nejméně 9,8 miliardy. Jiné odhady hovoří až o 12 miliardách a posudek Ernst & Young z roku 2005 ohodnotil OKD dokonce na 52 miliard korun. Přitom znalecký posudek, který si k tomu tehdy nechalo zpracovat Ministerstvo financí (s B. Sobotkou coby ministrem), žádal za podnik jen kolem dvou miliard.

Nedlouho po uzavření obchodu se o transakci začala zajímat Evropská komise, která si k tomu od Sobotkova Ministerstva financí vyžádala analýzu. Pro resort tento posudek zpracovala advokátní kancelář Radka Pokorného, Sobotkova letitého přítele, který v té době zároveň pracoval pro Zdeňka Bakalu, a těžko tak měla zájem konečnou cenu zpochybňovat.

Nový vlastník kromě důlní společnosti získal zároveň 44 tisíc bytů. Vše koupila společnost Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy, kteří ale OKD po pouhých dvou měsících přeprodali firmě RPG Industries Zdeňka Bakaly, který zaplatil o 5 miliad víc, než za firmu inkasoval stát. Po dvou měsících tedy hodnota záhadně narostla ze 4,1 na 10 miliard. Bakala, který se z Česka postupně stáhl a přesídlil do Švýcarska, podle různých odhadů ze společnosti OKD vytuneloval několik desítek miliard korun. Další odhady mluví až o 120 miliardách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…