Tak tímhle to prý ministr Prachař dorazil. Ohrozil tendr za miliardy a už se spekuluje o jeho nástupci

17.10.2014 8:11

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) má další problém. Podle páteční Mladé fronty Dnes poslal textovou zprávu některým členům komise, která vybírala projektového manažera, který má státu radit s výběrem provozovatele mýtného systému po roce 2016. Takové kroky ministra prý mohou celou zakázku ohrozit.

Tak tímhle to prý ministr Prachař dorazil. Ohrozil tendr za miliardy a už se spekuluje o jeho nástupci
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Členové komise, v níž podle listu zasedají odborníci například z ČVUT a ministerští úředníci, vybrali nejlevnější nabídku od sdružení firem zastřešeném poradenskou firmou Arthur D.Little. „Ta chtěla od státu 23,5 milionu korun, nejdražší nabídka byla třikrát vyšší,“ uvedl list.

Vybrali jsme nejlepší nabídku

Ministr textovkou žádal členy komise, aby se podívali na to, proč vítězná nabídka nabízí právní služby za výrazně nižší cenu než v jiných zakázkách státu. Podle deníku ministrův postup některé členy komise šokoval. „Nebudu se k této záležitosti vůbec vyjadřovat. Myslím, že jako komise jsme pracovali zodpovědně a splnili zadání, jaké jsme měli, a vybrali tedy nejlepší nabídku,“ řekl listu jeden z členů komise Petr Moos.

Deník upozorňuje, že ministr Prachař se svým postupem může dostat do problémů se zákonem a možná i ohrozit celou zakázku.

Novým ministrem by mohl být ředitel spediční firmy

Vzhledem k tomu, že již dříve měl šéf hnutí ANO Andrej Babiš i sám premiér Sobotka k práci Prachaře na ministerstvu dopravy řadu výhrad, je podle listu možné, že jej po druhém kole senátních voleb nahradí poslanec Babišova hnutí Jan Volný, ředitel spediční a logistické firmy Hopi. Původně prý měl ambice zastávat post ministra dopravy jiný poslanec hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, to ale prý Babiš odmítl s poukazem na to, že Faltýnek se třicet let věnuje problematice zemědělství a odborníkem na dopravu proto není.

Sám Babiš ale to, že by měl Prachaře vyměnit, odmítá. Podle listu buď proto, že nechce snižovat šance Prachaře na to, že uspěje v druhém kole senátních voleb, nebo se s ním dohodl, že jej na postu ministra zatím ponechá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…