Tak to je velký trapas, pane profesore. Drahoš publikoval ostré vyjádření, pak se ukázalo, že jej opsal od Horáčka

20.12.2017 17:51

Profesor Jiří Drahoš by měl jako vědecký pracovník vědět, že vydávat cizí text za svůj vlastní rozhodně není správné. Ačkoli se Drahoš opakovaně odvolává na svou vědeckou minulost, jeho tým se dopustil přešlapu, za který by kolegové vědci Drahošovi zřejmě pořádně vyčinili. Drahošův tým okopíroval část vyjádření Michala Horáčka a vydával ho za prohlášení Drahošovo.

Tak to je velký trapas, pane profesore. Drahoš publikoval ostré vyjádření, pak se ukázalo, že jej opsal od Horáčka
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Jiří Drahoš má pověst muže, který si nese čistý štít. Teď se ukazuje, že by onen štít až tak čistý být nemusel. Tým Jiřího Drahoše totiž vzal část prohlášení dalšího prezidentského kandidáta Michala Horáčka ze sociálních sítí, rozšířil ho o pár dalších vět a text posléze vydával za prohlášení Drahošovo. Šlo o amnestii exprezidenta Václava Klause.

„Aboliční článek Klausovy amnestie byl jednou z největších pohrom, které nás po revoluci postihly. Podryl důvěru lidí v právní stát. Chci stát férový pro každého. Jak se cítí ten, kdo dodržel pravidla a neuspěl, zatímco úspěch slavili ti, kteří pravidla obešli?“ ptal se před časem Horáček.

Připomeňme, že abolice je právní pojem, pod nímž se skrývá právo např. prezidenta republiky nařídit, aby se trestní stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo, a pokud již zahájeno bylo, ale nebylo doposud pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno.V amnestii Václava Klause tento bod najdeme. Klaus nařídil zastavit všechna stíhání, která 1. ledna 2013 trvala déle než osm let. Platilo to u trestných činů, kde zákon stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Michal Horáček za tento krok Klause zkritizoval. Tým profesora Drahoše Horáčkovo vyjádření převzal, o něco ho rozšířil a tvářil se, jako že jde o vyjádření Jiřího Drahoše. Lidé z Drahošova týmu se později za své počínání omluvili a příspěvek ze sociálních sítí zmizel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …