Také dnes o lidském utrpení: Ruská teroristická letadla a uprchlíci, se kterými jednají hůř než se zvířaty

20.10.2015 14:19

Server Britské listy i dnes zprostředkovává překlady článků dokládající utrpení uprchlíků. Nejprve zprávy z míst náletů nedaleko největšího syrského města Aleppa, ze kterého v současnosti prchlo 35 000 lidí a následně se s nimi podíváme i na slovinsko-chorvatské hranice.

Také dnes o lidském utrpení: Ruská teroristická letadla a uprchlíci, se kterými jednají hůř než se zvířaty
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Reportér britské televize Channel 4 News Jonathan Rugman připravil reportáž ze syrského města Daratiza. To je v současnosti terčem ruských náletů. Na přiloženém videu je vidět výbuch a domy v troskách.

K natočenému útoku došlo 7. října v ranních hodinách a v troskách domu uvízlo malé dítě, jehož rodina nálet nepřežila. „Rusko tvrdí, že tyto bomby se zaměřují na takzvané ozbrojence Islámského státu. Místní však tvrdí, že ISIS oblast opustil již před téměř dvěma lety.“

„Za tuto zkázu mohou ruská teroristická letadla. Rusko a jeho spojenec Bašár al Asad. Lidé spali. Kde jsou teroristé? Kde je Islámský stát? Dost bylo lží!“ prohlašuje v reportáži syrský muž uprostřed trosek.

Podle syrských aktivistů tedy ruské nálety dosáhly toho, že ze Sýrie odchází ještě více lidí. V reportáži je následně několik záběrů na přeplněné hranice Chorvatska, Srbska a Slovinska, na kterých se tísní tisíce lidí. Slovinsko navíc nedávno stanovilo limit, že denně přijme nejvýše 2500 uprchlíků, což situaci nijak nezlepšuje. Maďarsko přitom uzavřelo hranice úplně.

A na rádiu BBC nedávno běžel krátký rozhovor se syrskou uprchlicí, která čekala na chorvatsko-slovinské hranici. „Cestovali jsme ze Sýrie do Libanonu, z Libanonu do Turecka, z Turecka do Řecka, z Řecka do Makedonie, z Makedonie do Srbska, ze Srbska do Chorvatska, z Chorvatska nás přivezli sem a pak utekli,“ vysvětluje žena svou cestu.

„Tady jsme už asi deset hodin, jsme naprosto zmrzlí. Lépe zacházejí se zvířaty, přičemž my jsme lidi, máme tu děti, nemluvňata, jen několik dní stará,“ říká žena a dodává, že jejich osud nikoho nezajímá.

„Žádnou vládu to nezajímá, nikoho. Jen se nám smějí. Tvrdí, že nemohou nic dělat, že čekají na rozkazy. Jaké rozkazy? My jsme ale lidi, ne zvířata!“ připomíná zoufalá žena a konstatuje, že je jedenadvacáté století. „Kde jsou lidská práva, kde jsou?“ Následně už jen dodává, že kdyby mohla, do Sýrie se vrátí. „Tady umíráme, nemůžeme jen tak odejít.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…