Takhle vypadají čínské miliardy pro Česko

09.07.2016 14:58

Prezident Miloš Zeman s oblibou říkává, že je příznivcem ekonomické diplomacie. Chce pomoct českým firmám, aby se lépe prosadily v zahraničí a zahraniční investory hodlá přilákat do Česka tak, aby u nás zanechali co nejvíc peněz. Když byl na jaře na návštěvě v Praze čínský prezident, byly podepsány dohody o čínských investicích v Česku. A jak taková investice vypadá v praxi? Na jihu Moravy se zrodí obří lázeňský komplex.

Takhle vypadají čínské miliardy pro Česko
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

U Mušovského jezera v Pasohlávkách může do několika let vyrůst velký lázeňský komplex přibližně pro dva tisíce hostů. S jeho realizací se počítá již dlouho, ale čekalo se na investora. Tím se stala čínská firma Risesun. Brněnská architektonická kancelář Pam Arch už má připravený návrh, jak by obří lázně mohly vypadat.

„Dle potřeby pak na ploše ve tvaru hvězdy vznikne sanatorium, tradiční čínské lázně, hotely, přírodní biobungalovy, sportovní a komerční zóny či kolonáda k pobřeží,“ popsal jednatel kanceláře Robert Ševčík deníku MF Dnes. „Celý resort je koncipován jako protiváha nebo doplněk k dnešním tak populárním akvaparkům, které se tváří spíše jako disneyland a jsou plné hluku a vzruchů,“ doplnil architekt s odkazem na nedaleký Aqualand Moravia.

Debaty o zrodu lázní se vedou nejméně od roku 2007. V roce 2011 měla architektonická kancelář připravený návrh podoby lázní, ale projekt bude částečně upraven podle představ čínských investorů.

Dva tisíce klientů v komplexu představují pracovní příležitost pro 500 až 700 lidí. A to by mohl být problém. Odborníci varují, že lázně nenajdou dost zkušených pracovníků. „Zajištění takového počtu pracovníků v uvedené lokalitě mi nezní uvěřitelně. K prezentované podobě jsem hodně skeptický. Koneckonců nám je v různých obměnách prezentována už několik let, aniž se cokoliv významného opravdu uskutečnilo,“ podotkl prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha.

Projekt by navíc mohla ohrozit dálnice, která by měla spojit Brno a Vídeň. Dopravní tepna by totiž měla vést velmi blízko lázní, takže hrozí, že hosté uslyší hluk a příliš klidný pobyt si neužijí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…