Takto novinář Palata naložil Zemanovi za jeho východní politiku. A seknul se přitom

10.02.2014 9:57

Redaktor MF Dnes Luboš Palata přemítá o účasti prezidenta Miloše Zemana na zahájení zimních olympijských her v ruském Soči. Z jeho úhlu pohledu je prý Zemanova účast nejen logická, ale zcela nezbytná, stejně jako například prezidentovo pozvání totalitního vládce Islama Karimova do Prahy.

Takto novinář Palata naložil Zemanovi za jeho východní politiku. A seknul se přitom
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Anketa

Vadí vám ruské zákony postihující propagaci homosexuality?

9%
91%
hlasovalo: 16077 lidí

Luboš Palata v komentáři pro MF Dnes připomíná slova prezidenta Miloše Zemana na šestém setkání rhodského fóra, které založil Zemanův dlouholetý přítel a jeden z nejbohatších Rusů Vladimir Jakunin. Tam prý hlava státu prohlásila, že si dovede představit, že se Rusko stane „jednou z vůdčích zemí Evropské unie" a „přinese potřebnou protiváhu vznikajícímu trianglu Velké Británie, Francie a Německa". Podobný názor pak prý Zeman zopakoval v únorovém rozhovoru pro Agenturu Bloomberg, kde doplnil, že budoucnost Unie vidí v ruském členství a EU od Vladivostoku po Atlantik.

„Z tohoto pohledu byla účast Zemana v Soči nejen logická, ale zcela nezbytná, podobně jako jeho sočské setkání s prezidentem-diktátorem Tádžikistánu Emómalíjem Rahmónem, za nímž se chce Zeman vydat na státní návštěvu. Do Prahy naopak Zeman pozval totalitního vládce Turkmenistánu Islama Karimova," konstatuje Palata s drobným překlepem - Islam Karimov je prezidentem Uzbekistánu, zatímco hlavou Turkmenistánu je Gurbanguly Berdymuhamedov.

Nesmí převážit Zemanova „ljubov“ k Rusku

Oba tyto státy jsou součástí obnovovaného Putinova postsovětského Euroasijského svazu a Putinovi prý záleží na tom, aby nezůstávaly v izolaci. Nyní se chce Zeman podle Palaty věnovat postsovětskému prostoru, kde prý jako zřejmě nejvíce proruský politik nových zemí Evropské unie chce svolat hned dva zásadní summity - výroční summit Východního partnerství, kam pozval i ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Dalším je schůzka zemí východní Evropy a Číny.

„Pro všechny 'východní' Zemanovy iniciativy platí, že je třeba pečlivě je sledovat a v případě, že u českého prezidenta nad zájmy Česka převáží jeho 'ljubov' k Rusku a diktátorům, se vůči nim jednoznačně vymezit," podotýká redaktor.

„Zemanovo rusofilství, k němuž prezident přibaluje boj proti radikálnímu islámu, nesmí převážit nad zájmy, které Česko má, včetně těch ve středovýchodní Evropě," pokračuje Palata. Role České republiky v EU je podle něj nezastupitelná a musí být založena na podpoře demokracie a obraně lidských práv, protože to jsou hodnoty, s nimiž naše státy stojí a padají. „Pokud bychom si za nimi nestáli, tak to už můžeme Zemana rovnou nechat podat českou přihlášku do Putinova Euroasijského svazu," uzavírá Luboš Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…