Takto se loučí velvyslanec Schapiro. Obama prý na poslední chvíli obstaral jeho ženě místo ve Washingtonu

13.01.2017 8:01

Už jen týden má před sebou ve funkci prezidenta USA Barack Obama, současně s ním ale skončí také velvyslanec USA v Praze Andrew Schapiro. Při té příležitosti o Schapirovi píší dnešní Lidové noviny.

Takto se loučí velvyslanec Schapiro. Obama prý na poslední chvíli obstaral jeho ženě místo ve Washingtonu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Připomínají, že Schapiro procestoval téměř všechny kraje, s výsadkáři si skočil padákem a v Show Jana Krause zahrál na kytaru. A kritizoval proruské směřování hlavy státu. Právě proto prezident Miloš Zeman prohlásil, že má na Hrad dveře zavřené.

List také připomíná, že Schapiro v roce 2007 a 2012 pomáhal financovat Obamovu volební kampaň, za což ho americký prezident v březnu 2014 vyslal do Prahy.

Příští středu pořádá Schapiro na ambasádě rozlučkový večírek, pak již bude balit kufry.

Kam má v Americe namířeno, zatím neví ani blízký okruh lidí, s nimiž v Praze navázal kontakt. „Nechává si to na poslední chvíli, rád by to sdělil všem najednou, aby se nešířily klepy,“ řekl LN zdroj z diplomatického prostředí.

Podle listu bude Schapiro možná do Washingtonu následovat svou ženu Tamar Newbergerovou, která minulý týden dostala nabídku od Obamy. Odcházející prezident využil svého práva jmenovat členy některých vládních institucí a velvyslancovu ženu, civilním povoláním počítačovou vědkyni, poslal do rady Památníku holokaustu (U. S. Holocaust Memorial).

Deník také poukazuje na to, že Schapiro se v Praze učil diplomatické řemeslo za pochodu. I za cenu přešlapů. „Limitující pro něj byl fakt, že z advokátní praxe rovnou přeskočil na diplomatický post. Třeba jeho kritika Zemanovy cesty na vojenskou přehlídku v Moskvě byla věcí, která se normálně vzkazuje formou návštěvy, dopisu nebo nóty. Nikoliv přes média,“ řekl LN bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

„Schapira je mi nakonec trochu líto. Pan velvyslanec netušil, že tu bude pracovat v době, kdy se rozběhl geopolitický boj o vliv ve střední Evropě, v němž Schapiro nikoliv vlastním přičiněním sehrál roli hromosvodu protiamerických nálad,“ cituje list Kryštofa Kozáka, amerikanistu z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…