Takzvaná „kauza lithium“ byla prý předvolební hybridní útok. Ivan Gabal volá po zřízení sněmovní vyšetřovací komise

08.12.2017 13:18

Server Aktuálně.cz přišel se zprávou, že kauza lithium, jež byla spuštěna před sněmovními volbami, by mohla být dezinformční kampaní. Podle všeho ji měl pomoci rozdmýchat blízký přítel prezidenta Miloše Zemana Zdeněk Zbytek. On sám tvrdí, že jen přeposlal maily.

Takzvaná „kauza  lithium“ byla prý předvolební hybridní útok. Ivan Gabal volá po zřízení sněmovní vyšetřovací komise
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

O tom, že kauza lithium by mohla být dezinformační kampaní, hovoří také analytici z Pražského institutu bezpečnostních studií. Dokonce se mluví i o tom, že jde o ruskou hybridní válku s cílem změnit český politický systém. 

Původní text ZDE

V kauze sehrál roli i podnikatel Zdeněk Zbytek, jenž serveru Aktuálně.cz přiznal, že před volbami předal informace spekulativního charakteru některým českým politikům. On sám se ale zároveň hájí, že jen přeposlal e-maily, jež obdržel od svých známých. Tyto e-maily poslal poslancům a senátorům. „Upozornil jsem je, že nemám možnost ony informace prověřit, zda jsou důvěryhodné, či nikoliv,“ sdělil Zbytek s tím, že jak informace „nakoupil“, tak je poslal. Mezi adresáty měli podle všeho být předsedové ANO a KSČM Andrej Babiš a Vojtěch Filip. 

VŠE, CO SE NA PARLAMENTNÍCHLISTECH.CZ PSALO O KAUZE LITHIUM

Zbytek je blízký přítel prezidenta Miloše Zemana, jenž má excelentní kontakty v Rusku a v dalších zemích bývalého Sovětského svazu. Podle serveru Aktuálně.cz měl Zbytek politikům předat informace ohledně údajné vlastnické struktury australské těžařské firmy European Metals Holdings, kde jsou prý mimo jiné nitky k podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Server závěrem konstatuje, že veškerý rozruch kolem lithia pak utichl s proběhlými sněmovními volbami. Jako první přišel se zprávou proruský server Aeronet, hned dva dny po podpisu memoranda. Se šířením pokračovali příznivci strany SPD Tomia Okamury, následně se jí chopily Parlamentní listy a také Andrej Babiš na svém facebookovém profilu, píše server Aktuálně.cz.

Své k celé kauze napsal i komentátor Martin Fendrych, který poukázal na obavy Jiřího Drahoše, prezidentského kandidáta, který se minulý týden sešel s dosluhujícím premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), aby mu sdělil své obavy z možného ovlivnění voleb ze strany zahraničních tajných zpravodajských služeb.

„Zvolil dobře promyšlenou taktiku? Ve více průzkumech veřejného mínění vychází jako druhý nejsilnější kandidát prvního kola přímé volby (ve druhém kole může ještě posílit). Zjevně nechce usnout na vavřínech, potřebuje na sebe upozorňovat, tlačit se do médií, a přitom zůstat seriózní a věrohodný,“ poznamenal Fendrych.

Podle něj je však jistou slabinou jeho startu ostré kampaně vyjádření obav – z trollů, tajných služeb a dezinformací. „Asi je to navíc pravda; kdo by se nebál ruské hybridní války, jak ji popisují české tajné služby a jak ji zažily třeba USA právě při prezidentské volbě, v níž těsně vyhrál Donald Trump. Možná by však bylo chytřejší nejít ven s obavami, ale s postojem muže, který o hrozbě ví, proto ji popisuje, ale nebojí se jí. Ta obava totiž jakoby evokuje úvahu ‚abych kvůli hybriďákům neprohrál‘ nebo ‚pokud to projedu, můžou za to Rusové‘,“ dodal Fendrych.

Drahoš se, jak dodává Fendrych, chová prezidentsky, neboť řeší hybridní válku s předsedou vlády. „Mně není jedno, že nám tady řádí dezinformátoři, že naše občany blbnou, že jim cpou lži horem dolem, že rozbourávají Evropskou unii. Možná je to i příprava jeho týmu na útok, kterému Drahoš může v příštích týdnech čelit. Poukázal na sněmovní volby, viděli jsme, jak s výsledkem na poslední chvíli zamávala umělá kauza lithium (dnes po tomto vzácném kovu a jeho těžbě u nás nikdo ani nevzdechne). Stane se něco podobného? Jaké bude Drahošovo lithium? Jaké překvapení mu dezinformátoři chystají?“ uzavřel otázkou Fendrych.

Fendrych o „Drahošovu lithiu“ ZDE

Kauzu lithium komentuje i bývalý poslanec Ivan Gabal. „Aktuální by byla komise pro hybridní útok ‚Lithium‘ a kiks bezpečnostních složek,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…