Teď bude Člověk v tísni žebrat u lidí na pomoc v zahraničí? Novinářka si k tomu vzpomněla na hlášku fotbalového korupčníka

21.03.2020 20:41

Reakce společnosti Člověk v tísni, která po vyhlášení nouzového stavu u nás, kdy bylo evidentní, že máme nedostatečné množství zdravotnického materiálu, žádala o pomoc pro sever Sýrie, neušla další pozornosti. Po vlně negativních komentářů na sociální síti poté, co organizace místo větší pomoci u nás pouze vyzvala občany, aby k situaci „přistupovali zodpovědně“, se nyní přidala i novinářka Petra Jaroměřská a ve svém komentáři pro blog serveru Euro.cz odhaluje další souvislosti. Bez povšimnutí neušlo, že většina prostředků, které organizace u nás získává, zde nekončí, ale putují do zahraničí.

Teď bude Člověk v tísni žebrat u lidí na pomoc v zahraničí? Novinářka si k tomu vzpomněla na hlášku fotbalového korupčníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
„Naše největší humanitární organizace propásla skvělou příležitost, jak zavřít pusu kritikům a o něco vylepšit svůj obraz v očích veřejnosti,“ shrnula hned na úvod svého textu o společnosti Člověk v tísni Jaroměřská.

V nepřeberném množství zpráv o koronavirové nákaze u nás by si prý někdo těžko této organizace všiml či ji kritizoval. „Nicméně Člověk v tísni (ČvT) šel, jak říká ve své fotbalové satiře herec Petr Čtvrtníček, štěstíčku naproti,“ zmiňuje. V pátek 13. 3., tedy den po vyhlášení nouzového stavu u nás, kdy začaly naplno prosakovat zprávy o tom, že stát nedokázal zajistit dostatek zdravotnického materiálu a nebude ani pro zdravotnický personál, umístila organizace na své sociální sítě zprávu, že na severu Sýrie se odehrává největší humanitární krize od začátku války a žádala o pomoc pro ty nejpotřebnější rodiny s dětmi. Přiložila i tabulku, kolik kilo rýže nebo mouky nakoupí za jakou částku a kolik je toho potřeba pro jednu tamní rodinu na jeden měsíc.

Následně přišlo vyjádření Člověka v tísni ke koronavirové krizi u nás. „Nacházíme se ve výjimečné situaci. Člověk v tísni se pomocí lidem v krizích, válkách a složitých situacích zabývá, podstata epidemie je však jiná,“ uváděla ve svém vyjádření organizace.

Přidala též informace o omezení provozu své pražské centrály. A dodala: „Naší prioritou je zachovat stávající programy a dál pomáhat lidem v tísni například v Sýrii, kde eskalují boje a v pohybu jsou statisíce lidí.“

Následně ještě organizace vyzvala lidi k zodpovědnosti. „Situace je výjimečná a žádné řešení není ideální, všichni se s tímto vývojem setkáváme poprvé,“ uvedla. Zásadní je podle ní zodpovědnost zaměstnavatelů a všech občanů, aby k situaci přistupovali zodpovědně a změnili způsob svého chování. „Buďme ohleduplní a mysleme na seniory, kteří jsou nejohroženější skupinou,“ vyzývá na závěr prohlášení Čověk v tísni.

„Nevhodné načasování a zdůraznění pomoci v zahraničí jako priority spustilo lavinu kritiky. Zástupce ČvT se pak snažil na facebookových stránkách reagovat na stovky komentářů, mnohdy rozčílených a pobízejících k tomu, že by ČvT mohl teď pomáhat také v Česku. Upozornil jen, že roušky ani respirátory ČvT nemá, že organizace situaci analyzuje, jak by mohla pomáhat, a doporučuje, že je zatím nejlepší zůstat doma a nešířit nemoc. Rovněž se tam objevila zmínka, že ČvT už v Česku pomáhá formou terénních sociálních prací zaměřených na děti a mládež,“ přiložila komentátorka.

Připomíná jistý nepoměr mezi tím, kolik organizace v České republice získává ze státního rozpočtu a od dárců, a jaká částka u nás končí. „V roce 2018 získal ČvT coby podporu od českého státu 137 milionů korun a utratil za aktivity v Česku 177 milionů korun, jak vyplývá z poslední výroční zprávy ČvT. Člověk v tísni přitom ročně utratí přes dvě miliardy korun, a to v drtivé většině za své aktivity v zahraničí,“ podotkla.

Podle novinářky by tak „jistě této organizaci slušelo lepší gesto směrem ke své domovině než v aktuálně vypjaté situaci apelovat na občany, ať přispějí na pomoc v zahraničí“. „Anebo se jen stačilo držet hesla ‚mlčeti zlato‘,“ doporučila nevládní organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…