Teď si Babiš kůpí ČSSD, a potom ještě lidovce. A pak už prý nemá smysl mluvit o demokracii

03.04.2016 12:44

Miliardář Andrej Babiš (ANO) dostal ČSSD takřka na zlatém podnose. Nejsilnější vládní strana má na krku balvan v podobě 337 milionů. Pokud by jí ho Babiš pomohl potají sejmout, v podstatě by se stal králem české politické scény. Podle Víta Klímy jako správný východoevropský oligarcha by si pak Babiš naklonil i církev, a tím i lidovce.

Teď si Babiš kůpí ČSSD, a potom ještě lidovce. A pak už prý nemá smysl mluvit o demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vít Klíma v textu pro Literární noviny upozorňuje, že česká demokracie je teď opravdu ohrožena. Sociální demokraté mají na krku obří dluh a Andrej Babiš (ANO) má skvělou šanci si tuto stranu koupit. Pokud se tak stane, v příští vládě zasednou lidé loajální velkému šéfovi. Pro lepší představu se stačí podívat, jak to dnes vypadá v Praze. K Babišovi loajální Martin Stropnický je ministrem obrany. Rebelující syn Matěj Stropnický je prý zásadní překážkou fungování nefunkční pražské koalice pod vedením hnutí ANO.  

Sociální demokracií to však nekončí. Babiš si podle autora „ochočí“ i lidovce. „Východoevropští oligarchové jsou velmi často a rádi spojováni s církvemi, aby na prostý lid dělali dojem ‚k vládě Bohem pomazaných‘. Nikterak nepochybuji, že mu tuto službu katolická církev za patřičný obolus ráda poskytne. Obdobně se bude moci opírat i o křesťanské strany typu KDU-ČSL, protože těm několika vesnickým balíkům nějaká ta nevýznamná ministerstva vždy ‚přiklepne‘, nebo jako Pavlovi Bělobrádkovi vytvoří nějaké to ministerstvo ‚na požádání‘. Pokud by se lidovci moc ‚škubali‘, vždy je možné diskrétně dokoupit chybějící hlasy od komunistů,“ míní Klíma.

Celý komentář najdete zde.

Pokud jde o pravicovou opozici, ODS je dnes dost slabá a bez peněz, které má k dispozici Babiš, stejně nedokáže oligarchu porazit. Kalouskova TOP 09 skomírá. Mávání tibetskými vlajkami a nadávání na Babiše nestačí.

Ve shodě s advokátkou Klárou Samkovou se však Klíma pozastavuje nad tím, že ČSSD byla k takto významné pokutě pravomocně odsouzena právě teď. Jen krátce poté, co vyplula na povrch aféra s firmou Čapí hnízdo. Samková pro ParlamentníListy.cz poznamenala, že může jít o svého druhu odvetu, a Klíma je s dámou zajedno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…