Teď to bude těžší, říká Peake k novým informacím ke kauze MUS

07.03.2012 16:04

Švýcarsko definitivně zamítlo žádost České republiky o připojení se k trestnímu řízení Mostecké uhelné společnosti. „Dnešní informace o tom, že nám byla definitivně švýcarskými orgány zamítnuta nejjednodušší možnost, jak se přihlásit o náhradu škody jako poškozený v případě privatizace Mostecké uhelné společnosti, mne nijak netěší,“ napsala ParlamentnímListů.cz místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Teď to bude těžší, říká Peake k novým informacím ke kauze MUS
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Po bitvě je každý generál, i Karolína Peake, která zpětně kritizuje postup ministerstev. „Od počátku širšího projednávání této kauzy jsem říkala, že nechápu, proč příslušná ministerstva místo váhání a dohadů zkrátka nepřinesla tento problém na jednání vlády. Ta by se pak mohla snadno usnést na dalším postupu a mohla také hned vyřešit kompetenční spor mezi ministerstvy spravedlnosti a financí, která si mezi sebou přehazovala tuto věc jako horký brambor,“ tvrdí Peake a upozorňuje, že další postup bude z procesního hlediska náročnější.

Ministerstvo financí se zamínutím odvolání počítalo. „Rozhodnutí jsme očekávali, není to žádné překvapení,“ napsal PL tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob a upozornil, že švýcarský soud tak rozhodl, přestože prokuratura připojení Česka doporučila.

Nevzdáme to

Jakob prohlásil, že stát bude dál usilovat o připojení. „Budeme se dále jako poškození účastnit řízení, včetně vyžadování přístupu do spisu. Nikdo nás nemůže zbavit pozice poškozeného, byť budeme mít omezenější procesní pravomoci. Podle našich informací, i kdyby soud naší žádosti o připojení vyhověl, odkázal by nás tak jako tak na civilní žalobu podanou u jiného soudu. Civilní žaloba bude podána v průběhu dubna.“

Česká republika se připravila o možnost připojit se k soudnímu řízení a usilovat o vytunelované miliardy kvůli průtahům na zastupitelství. Ministr spravedlnosti v této souvislosti obvinil pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a jeho náměstka Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka, který se případem zabýval. O vině žalobců rozhodne Nejvyšší správní soud do poloviny tohoto roku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…