Tejc chce dodržet program ČSSD ve věci restitucí. S lidovci se bude jednat

05.02.2014 11:42

Poslanec Jeroným Tejc z ČSSD ve vyjádření pro Českou televizi uvedl, že bude usilovat o prodloužení lhůty, po kterou úřady mohou posuzovat žádost o majetky. V tuto chvíli činí lhůta na posouzení žádosti šest měsíců a zákonodárce by byl rád, kdyby byla prodloužena na 12 a v extrémních případech dokonce na 18 měsíců.

Tejc chce dodržet program ČSSD ve věci restitucí. S lidovci se bude jednat
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

„Voličům jsem slíbil, že něco uděláme s církevními restitucemi, a když jsem neuspěl se svými předchozími návrhy, hledám jinou cestu,“ prozradil Tejc. Církve měly dvanáct měsíců na to, aby předložily své žádosti o majetek, úřady ale mají jen šest měsíců na jejich posouzení, což podle Tejce není spravedlivé a bylo by na místě to změnit. Doba posuzování žádostí by se měla prodloužit na dvanáct měsíců a v komplikovaných případech dokonce na měsíců osmnáct.

Proč? Podle Tejce nesmíme zapomínat na to, že úřady pracují s dokumenty starými čtyřicet, padesát nebo dokonce šedesát let, takže prověření jednotlivých restitučních případů zabere dost času. Koalice prý o jeho návrhu ještě nejednala. Lidovci dali opakovaně najevo, že církevní restituce považují za uzavřenou věc, ale to podle sociálnědemokratického poslance nemusí být na překážku. I KDU-ČSL jde přece o to, aby restituční proces proběhl co nejtransparentněji, takže by proti jeho návrhu nemuseli mít lidovci námitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…