Telička na Frekvenci 1 promluvil o plánované čistce v hnutí ANO. Souhlasí s ní

31.05.2014 18:10

„Večer po vyhlášení výsledků jsem měl smíšené pocity. Ale druhý den už jsme to šli s týmem oslavit do příjemné restaurace,“ vzpomínal na volby do Evropského parlamentu nově zvolený europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička, který byl hostem sobotního dílu rozhlasového pořadu Pressklub na Frekvenci 1.

Telička na Frekvenci 1 promluvil o plánované čistce v hnutí ANO. Souhlasí s ní
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Přestože se hnutí ANO stalo vítězem těchto voleb, Telička bezprostředně po vyhlášení výsledků radost neprožíval. „Získali jsme čtyři mandáty, asi to není špatné. Ale vyhráli jsme jen o tenký rozdíl a na našem pátém a šestém místě kandidátky jsme měli mnohem lepší lidi než jiné kandidátky na vyšších příčkách,“ prohlásil.

Jeho okolí mu prý vyčítá, že by mohl mít z eurovoleb větší radost, on sám ale říká, že nejprve je zapotřebí vše zanalyzovat a výsledek vnitřně strávit. „Určitě je to dobré, máme na čem stavět. Já moc radost neumím dávat najevo. Ale lidé, když mě poznají, tak vědí, že nejsem tak nesympatický a legraci nezkazím,“ poznamenal Telička s úsměvem.

Omezení byrokracie

Hnutí ANO má podle Teličky své priority, za nimiž si půjde. Tou první je prý vstup a účast v zajímavých výborech, kde se řeší relevantní věci a kde se lze chytit silnějších témat. Mezi další patří například snížení množství administrativy a byrokracie. Upozornil ale, že spoustu byrokracie „nabalí“ na evropské předpisy a vyhlášky samotný český Parlament.

V souvislosti s výběrem nového evropského komisaře se stále častěji mluví o tom, zda by Teličkovi ve jmenování na tento post mohla zabránit jeho lobbistická minulost. On si to ale nemyslí. „Pokud v určitý moment přijde hnutí a řekne, že mám dostatečně silný mandát, tak do toho půjdu. Je spousta europoslanců, o kterých se uvažuje jako o eurokomisařích, ukazuje se, že Evropská komise je politický orgán a že je dobré, když v ní sedí politici,“ komentoval.

Z vlastní kampaně i atmosféry uvnitř hnutí ANO má Telička dobrý pocit. „Neznamená to, že jsme již naplno profesionální, tu a tam někteří politici občas šlápnou vedle, celkově ale hodnotím kampaň i naši činnost pozitivně,“ podotkl europoslanec.

ParlamentníListy.cz informovaly ale o tom, že šéf hnutí Babiš chystá uvnitř partaje personální čistku. Telička o tom sice nic neví, ale prý by to uvítal. „Je to sympatické, lidé, kteří neodvádějí dobře svou práci, by měli odejít. Ostatní politické strany fungují spíše jako sekty pořád o těch samých lidech a já bych byl nerad, kdyby takto dopadlo i ANO. Toto není podle mě ta správná politika,“ míní.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…