Tento člověk se vykresluje jako velký manažer? Jiří Pehe se vysmál způsobu, jakým dává Babiš dohromady vládu

03.11.2017 14:02

Podle politologa Jiřího Peheho se sice Andrej Babiš vykresluje jako úspěšný podnikatel a manažerský profesionál, ale menšinovou vládu sestavuje způsobem, který budí rozpaky. Pehe tak na svém blogu na serveru Aktalně.cz zhodnotil Babišovo sestavování menšinové vlády jako amatérské.

Tento člověk se vykresluje jako velký manažer? Jiří Pehe se vysmál způsobu, jakým dává Babiš dohromady vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Oznamuje každý den médiím, na kterou pozici hledá a ještě nenašel ministra, přičemž zároveň varuje, že případní členové jeho kabinetu riskují, protože jeho vláda asi nedostane důvěru,“ pozastavuje se Pehe.

ANO i s Babišovou zákulisní pomocí by prý klidně mohlo sestavovat vládu většinovou, kdyby byl Babiš ochotný uznat, že coby politik obviněný v kauze Čapí hnízdo by měl přenechat pozici premiéra vlády někomu jinému z hnutí ANO. „Přinejmenším do doby, než očistí svoje jméno. Jenže podle Babiše je obvinění v kauze Čapí hnízdo jen účelovka a hon na čarodějnice, což bude zřejmě platit, i když ho Sněmovna vydá k policejnímu stíhání i napodruhé,“ míní politolog.

Babišovy výroky podle Peheho vždy naznačovaly, že dokáže řídit dokonce i stát jako firmu a že vše má dobře promyšlené, tedy že byl připraven i na to, že ostatní strany s ním do vlády nepůjdou, pokud bude on v pozici premiéra a bude sestavovat vládu menšinovou, teď to ale tak promyšleně rozhodně nevypadá.

CELÝ TEXT ZDE

„Připravený politik by věděl, že bude nutné pro takovou vládu vyjednat alespoň podporu v parlamentní sněmovně. A měl by také po ruce seznam vhodných ministrů,“ uvedl Pehe s tím, že Babiš na vyjednání podpory po pár dnech vyjednávání rezignoval s tím, že připouští, že jeho vláda nedostane důvěru.

Předseda hnutí ANO je tak vystaven situaci, kdy už jen těžko bude shánět politiky a odborníky zvučných jmen. „Vždyť kdo by si chtěl kazit renomé tím, že přijme pozici ve vládě, která má i podle Babiše jen mizivou šanci získat důvěru?“ podivuje se Jiří Pehe a dodává, že členové takové vlády budou jen politickými rukojmími miliardáře, který odmítá uznat, že trestně obviněný politik by opravdu neměl stát v čele vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…