Tento pořad je nevhodný, řeknou nám. Novela vysílacího zákona počítá se zásadními změnami

20.09.2016 19:48

Provozovatelé televizních stanic budou muset nově označovat pořady a filmy z hlediska jejich vhodnosti pro děti a mladistvé a charakteru obsahu. S jednotným označováním pořadů počítá návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který ve středu projedná vláda. Informuje o tom ČTK.

Tento pořad je nevhodný, řeknou nám. Novela vysílacího zákona počítá se zásadními změnami
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Divák se tak dozví nejen, pro jakou věkovou skupinu je určitý mediální obsah nevhodný, ale také to, které závadné prvky, tedy například vulgarismy, bezdůvodné násilí nebo sex, se v konkrétním pořadu vyskytují. Podobné systémy klasifikace v zahraničí běžně fungují. V České republice je zatím označování audiovizuálních děl činěno pouze na základě dobrovolných projektů jednotlivých provozovatelů televizního vysílání, zejména České televize.

Návrh rovněž zpřesňuje pravidla pro zpřístupňování televizních pořadů pro osoby se sluchovým nebo zrakovým postižením. Zavádí i nové definice například politického obchodního sdělení nebo pořadu pro děti.

Ze zákona by naopak mělo zmizet ustanovení, na jehož základě Poslanecká sněmovna mohla odvolat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání jako celek. V zákoně se také zakotvují nástroje, díky kterým Rada pro rozhlasové a televizní vysílání získává aktuální informace o vlastnické struktuře a skutečných majitelích provozovatelů vysílání. Za jejich neposkytnutí bude hrozit pokuta až pět milionů Kč nebo odebrání licence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…