Tento stát nedovede ani spočítat podpisy, zuřil Okamura. K volbám možná vůbec nepůjde

04.01.2013 14:24

Při rozhodování Ústavního soudu zvítězil termín prezidentské volby nad právem. Novinářům to dnes řekl senátor a vyřazený prezidentský kandidát Tomio Okamura. Počká prý na konečný verdikt soudu o své ústavní stížnosti a pak zváží další kroky.

Tento stát nedovede ani spočítat podpisy, zuřil Okamura. K volbám možná vůbec nepůjde
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Volební vůz Tomia Okamury

Ústavní soud dnes nevyhověl návrhu Okamury na odklad přímé volby prezidenta. Ta se tak uskuteční v původně plánovaném lednovém termínu bez Okamury. Soud se jeho stížností bude dále zabývat.

"Ať rozhodne jakkoliv, už nepůjde smazat pochybnosti nad nynějším průběhem volby. Ty mohl vyřešit jen Ústavní soud, a ten na tuto možnost rezignoval," řekl Okamura. Soud podle něj měl na miskách vah spravedlnost a časový stres. "Vybral si lehčí variantu," poznamenal.

Další možné kroky, mezi kterými by mohla být například stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, Okamura nechtěl předjímat. Počká prý na rozhodnutí Ústavního soudu o jeho stížnosti a pak bude verdikt analyzovat.

Okamura zopakoval, že stát údajně nevěrohodně a nekontrolovatelně odhadl počet správných podpisů pod jeho peticí za zvolení prezidentem."Já jich předložil více než šedesát tisíc a stát se nanamáhal pravost těchto podpisů nijak ověřit, pouze odhadl, že jich nemám 50 tisíc," píše se v tiskovém prohlášení, které přečetl.

Poté, co nedostal možnost nyní na prezidenta kandidovat, prý váhá, jestli vůbec půjde volit. Nikoho z kandidátů nepodpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…