Teplo, zásobníky se zase plní. Ale ještě není vyhráno

27.12.2022 11:50

Kritici vlády Petra Fialy (ODS) opakovaně upozorňovali, že nastane-li tuhá zima, Česko nebude mít k dispozici dost zemního plynu pro firmy. Nebo plyn na trhu bude, ale za ceny, které budou český průmysl likvidovat. Zdá se však, že by nakonec všechno mohlo být trochu jinak.

Teplo, zásobníky se zase plní. Ale ještě není vyhráno
Foto: Screen Twitter profesora L. Hirtha
Popisek: Nad středem Evropy panuje nezvykle teplé počasí

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí
Konec prosince a počátek ledna mohly být ledové měsíce. V předchozích letech bývaly. Starší lidé si pamatují i uhelné prázdniny v zimě, kdy bývaly teploty nízko pod nulou a nebylo dost možností, jak vyhřát celé Československo. Ale letos to podle všeho bude jinak. Alespoň ve středu Evropy. Takže lidé i státy ušetří za vytápění, které notně prodražila především ruská válka na Ukrajině.

Profesor Hertie School v Berlíně Lion Hirth sdílel na Twitteru foto záběru z družice, který ukazuje, že střed Evropy prochází teplotní anomálií. Kupříkladu v Berlíně má být o 15 stupňů víc, než v předchozích letech.

„Zdá se, že během týdne se budou zásobníky plynu dále plnit. Předpověď teplotní anomálie na nový rok: V Berlíně má být o 15 °C tepleji než obvykle,“ napsal.

Dobré počasí nad Evropou

Na to, že Evropa díky teplejšímu počasí přes Vánoce a po Novém roce ušetří, upozorňuje i agentura Bloomberg. Díky teplému počasí poklesne prý i spotřeba elektřiny.

„Tento výhled zmírní tlak na evropské energetické systémy, které byly na začátku tohoto měsíce zatíženy prvním chladným přívalem zimy. Ceny zemního plynu v Evropě klesaly již pátý den, zatímco zásobníky plynu v regionu zůstávají naplněny z 83 %,“ uvedla agentura.

Současně data společnosti Maxar Technologies ukazují, že na severu Evropy, ve Švédsku či v Norsku, by mohlo být chladněji než obvykle.

Stephen Stapczynski, senior reportér agentury Bloomberg pro oblast energetiky a komodit v Singapuru, na sociální síti Twitter upozornil, že Německo v posledních pěti dnech díky teplému počasí dokázalo zásobníky plynu opět naplňovat, místo toho, aby se pomalu vyprazdňovaly, jak by se vzhledem k aktuálnímu ročnímu období dalo očekávat.

„Bylo to možné díky mírnému počasí, silnému větru a nižšímu vývozu do Francie,“ uvedl prezident Bundesnetzagentur Klaus Mueller. Tato spolková agentura plní v Německu mimo jiné obdobné funkce jako Energetický regulační úřad v Česku, i když vedle energetického trhu bdí také nad dodržováním telekomunikačního a poštovního zákona.

Možnost nyní ukládat plyn do zásobníku prý znamená, že by mohlo být dost plynu i pro léta 2023 a 2024.

Stapczynski dodal, že řada lidí v celé Evropě dlí ve vánočním čase na dovolených, což snižuje tlak firem na dodávky energií.

Přidal ale i jedno varování.

„Energetická krize ale nekončí. Déle trvající nadvláda špatného počasí by tím ještě mohla zamíchat,“ upozornil.

Dobré počasí nad Evropou

Dobré počasí nad Evropou

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…