Teror v Nice může spustit válku. Žádný osamělý útočník, tady mohl být velký a děsivý plán

16.07.2016 7:45

Pařížský dopisovatel britského levicového deníku The Independent John Lichfield tvrdí, že Nice si Islámský stát k teroristickému útoku nevybral náhodou. Podle jeho názoru jde o promyšlenou strategii a snahu vyvolat ve městě rasovou válku.

Teror v Nice může spustit válku. Žádný osamělý útočník, tady mohl být velký a děsivý plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní místo za oběti teroristického útoku v Nice před francouzskou ambasádou v Praze

Teroristický útok v Nice nese podle Lichfielda všechny stopy „ďábelského načasování a plánování Islámského státu“. Poukazuje na skutečnost, že se krvavý masakr odehrál v den oslav státního svátku a ve městě, jež je symbolem Francie coby světové nejpopulárnější turistické destinace. „Zrovna tak se ovšem může ukázat, že šlo o čin osamělého vlka, což je snad ještě děsivější. Znamenalo by to, že Islámský stát nemusí tahat za všechny nitky a stačí mu jen dál šířit propagandu mezi svými sympatizanty,“ míní Lichfield.

Jedním z hlavních cílů teroristických útoků Islámského státu v Evropě je podle Lichfielda vyprovokovat odpor bílé většiny vůči muslimské populaci. „Islámský stát věří, že tímto způsobem může také získat další dobrovolníky z řad mladých muslimů. Tato taktika v případě teroristického útoku na redakci Charlie Hebdo a v ulicích Paříže loni v listopadu selhala. Slouží ke cti Francouzů, že nedošlo k žádnému většímu protimuslimskému odporu. Stejně tak je třeba ocenit drtivou většinu muslimů, že odmítli pokřivenou logiku ISIS.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Jak dlouho ale můžeme očekávat, že budou lidé reagovat s takovou trpělivostí a zdravým rozumem? Výběr Nice jako dalšího terče teroristického útoku, ať už byl záměrný, či nahodilý, je potenciálně velmi výbušný. Zatímco Paříž a Brusel jsou kosmopolitní, otevřeně smýšlející a spíše levicově orientované metropole, tak Nice je zdaleka nejvíce pravicové z velkých měst v zemi,“ konstatuje Lichfield, který v Paříži coby spolupracovník The Independent působí již od roku 1997 a před lety získal ve Velké Británii cenu pro nejlepšího zahraničního reportéra.

Lichfield připomíná, že právě v Nice mají silnou podporu Sarkozyho republikáni a Národní Fronta Marine Le Penové. „Velká část příslušníků bílé populace jsou potomci francouzských kolonistů, kteří byli nuceni opustit Alžírsko v roce 1960. Ve městě však také žije početná muslimská populace. Její příslušníci však přebývají uvnitř hranic města a nikoli na předměstích, jako je tomu v Paříži nebo Lyonu. Pokud byste chtěli roznítit rasovou válku ve Francii, potom by byla Nice velmi chytrou volbou,“ má jasno Lichfield.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…