Nacházíme se na hraně propasti šílenství, konstatoval po útoku v Nice bývalý český velvyslanec

15.07.2016 18:46

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer se domnívá, že jsme na hraně určité propasti šílenství. V souvislosti s útokem v Nice, při němž zemřelo 84 lidí, to uvedl pro server Rozhlas.cz.

Nacházíme se na hraně propasti šílenství, konstatoval po útoku v Nice bývalý český velvyslanec
Foto: Youtube
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

V případech teroristických útoků v Evropě totiž nejsou ze strany útočníků deklarovány žádné požadavky a jde jim o co nejvíce obětí. „Ten člověk začne zabíjet rodiny a to je to, co je naprosto nepředstavitelné a vymyká se naší běžné zkušenosti. I v těch největších hrubiánech najdete vztah třeba k dětem nebo ženám. A ti všichni byli na tom prostranství. To nejde moc analyzovat, protože jsme na hraně propasti nějakého šílenství,“ uvedl Fischer.

Podle Fischera jde o nesmírně silný útok. „Je to útok nikoli proti lidem náhodně shromážděným, ale útok proti občanům, kteří slavili ideály republiky,“ uvedl Fischer. Zároveň také podotkl, že když jdete po francouzských hřbitovech, kde za hodnoty volnosti, rovnosti a bratrství padli vojáci v první nebo druhé světové válce, tak tam vedle sebe vidíte smíchané osudy mužů, kteří se hlásili ke křesťanství, židovství nebo islámu.

Původní text ZDE.

„Tyto tři hodnoty, které Francie včera slavila, zpečetily společenský pakt Francouzů okolo ideálů, které vlastně někteří z jejich občanů viditelně chtějí atakovat,“ dodal. Podle něj se stal čin symbolem útoku na otevřenou liberální demokracii a právní stát. 

„To, že se to stalo ve večer, kdy se scházejí rodiny a děti mají dovoleno zůstat vzhůru déle do noci, aby viděly krásný ohňostroj, tak to je faktum – a je potřeba si říct, co nám tím vlastně kdo vzkazuje,“ uzavřel bývalý velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…