Terorismu se postavíme uměním, zavelel italský premiér. A začal mládeži rozdávat lístky do divadla

02.09.2016 8:35

Itálie útočí proti teroristům. A to poměrně těžko uvěřitelným způsobem. Rozhodla se, že mladým Italům věnuje k osmnáctým narozeninám dárek v podobě lístků za kulturou. Píše o tom iDNES.cz.

Terorismu se postavíme uměním, zavelel italský premiér. A začal mládeži rozdávat lístky do divadla
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Premiér Matteo Renzi se rozhodl vést protiútok mířený na teroristy, kteří podle něj loni v Paříži rozpoutali válku. Odpovědět lze prý kulturou. Řím tak pošle mladým lidem poukázky k osmnáctým narozeninám, a to každému na 13 500 tisíc korun. Ty mohou lidé utratit v divadlech, muzeích a koncertních síních. Mládež musí poukázky využít do konce příštího roku, jinak peníze propadnou. Přihlašovat se o ně budou prostřednictvím mobilních aplikací. 

„Oni sní o teroru, my odpovíme kulturou. Oni ničí sochy, my milujeme umění. Oni pálí knihy, my jsme země knihoven,“ řekl již loni na podzim Matteo Renzi, a to po sérii teroristických útoků uprostřed Paříže. 

Původní text ZDE.

Kultura proti terorismu není jen myšlenkou Itálie. Například Francie nabízí studentům volný vstup do všech veřejných muzeí v Paříži, volně přístupná jsou i londýnská muzea. Renzi k tomu dodává, že boj proti hnutí Islámský stát je vlastně válka kultur, proto není odpověď kulturou nesprávná.

Jeho slova podpořil i šéf celého programu Tommaso Nanncini. „Vysíláme tím jasnou zprávu – vítáme osmnáctileté mezi dospělými a připomínáme, že kultura je životně důležitá. Jak pro vlastní obohacení, tak i pro zpevnění společenské struktury v naší zemi,“ řekl.

Vypadá to jako utopie, ale jedním z hlavních cílů projektu je ukázat radikálním islamistům, že se jich Itálie nebojí a své kulturní tradice si nenechá sebrat. Řím také doufá, že kultura odláká mládež od verbířů extremistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…