The Washington Post: Vrátila se pověst "krutého" Německa

17.07.2015 13:40

Kvůli řecké krizi a nekompromisnímu postoji Berlína vůči Aténám se vrátil zpět obraz Německa coby "kruté země", soudí americký list The Washington Post. Tím, že Německo trvalo na tvrdých úsporných opatřeních a dalších požadavcích, si země podle deníku ničí dobrou pověst, těžce získávanou v desetiletích po druhé světové válce.

The Washington Post: Vrátila se pověst "krutého" Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Už druhý den po dohodě zemí eurozóny s Řeckem se na Twitteru začal objevovat hashtag #Boycottgermany vyzývající uživatele, aby nekupovali německé zboží, podotýká list. S odkazem na legendární postavu kanibala Hannibala Lectera z hororu Mlčení jehňátek sdílejí lidé karikaturu německé kancléřky Angely Merkelové coby "Angely Lecter" pojídající Evropskou unii. Sociální sítě obletěla též kresba znázorňující německého ministra financí Wolfganga Schäubleho jako popravčího Islámského státu.

Řekové v roli "nacistických kolaborantů"

Německo bylo přitom jen jedním z desítky států, které naléhaly na tvrdou smlouvu s Řeckem. Britský deník Daily Mail ale napsal, že Řekové s dohodou souhlasili, protože jim "Němci dali pistoli k hlavě". Komentátor listu The New York Times Paul Krugman, který Berlín za jeho přísný postoj k řeckým daňovým reformám opakovaně kritizoval, zase dostával z Německa nenávistné e-maily. Psalo se v nich mimo jiné, že jako "Žid by měl vědět, jak je nebezpečné nějaký národ démonizovat".

Řekové, kteří se otevřeně vyslovovali pro tvrdá úsporná opatření, byli ve své zemi dokonce označováni jako "nacističtí kolaboranti", píše dále The Washington Post. Další obrázek kolující po internetu zase ukazuje vlajku Evropské unie, jejíž žluté hvězdy na modrém pozadí byly počítačově přetvořeny na hákový kříž.

Německý časopis Der Spiegel ve svém internetovém vydání nazval německé požadavky "katalogem krutostí".

I když dnes německý parlament hlasuje pro zahájení rozhovorů eurozóny s Aténami o podmínkách nové finanční pomoci Řecku, škoda na pověsti Německa už byla napáchána. "Merkelová, Schäuble a (vicekancléř) Sigmar Gabriel za dva a půl dne zničili důvěru, která byla budována posledních 25 let," řekl v německé televizi Reinhard Bütikofer z německých Zelených. "Bezcitné, diktátorské a ošklivé Německo má zase svou tvář, a tou je Schäuble," dodal.

Němci jsou národ, který pravidla neporušuje, je to země, kde chodci čekají na zelenou i na prázdné křižovatce - a tak to Němci mají rádi. Toto vnitřní nastavení Německu podle mnohých pomohlo stát se výkonnou, konkurenceschopnou a moderní ekonomikou, kterou mu Evropa závidí. Jako největší ekonomika a de facto vůdce eurozóny má Německo pravidla, o kterých si mnoho Němců myslí, že musejí být dodržována. Němci považují za nepříjemné, ba dokonce urážlivé, že jejich volání po úsporných opatřeních v Řecku někdo přirovnává k nacistické nelidskosti, uzavírá The Washington Post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…