To Západ nepotěší. Tereza Spencerová má podrobné informace o stavu Sýrie

05.12.2017 6:37

Analytička a novinářka Tereza Spencerová se na serveru Literarky.cz rozepsala o situaci v Sýrii, o obnově a železnici do Číny. Zároveň také uvedla, že žije-li někdo na Západě s pocitem, že máme počkat, až k nám Syřané přijdou se sklopenou hlavou žadonit o naši pomoc, měl by se rychle probrat.

To Západ nepotěší. Tereza Spencerová má podrobné informace o stavu Sýrie
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Spencerová úvodem vzpomíná na to, jaká byla situace ve válečné Sýrii před čtyřmi lety. Již tehdy podle svých slov odhalila nezměrnou životaschopnost a akceschopnost země. „Zatímco televize neustále ukazovaly bombardování a destrukci a obecně vytvářely obrazy zmaru; já o rok později našla ‚Made in Syria‘ zprvu na balené vodě, což je na Blízkém východě kriticky důležitá komodita. Pak se přidaly limonádky z Latakie se standardní nabídkou bublinek, pak přibylo domácí ovoce a maso, mléčné výrobky a jogurty…“ vyprávěla Spencerová a  poukázala na podnikatele, kteří se pustili do práce hned, jakmile někde skončily boje a fronta se vzdálila. 

„Sýrie se staví pomalu na nohy a ožívá znovu i export: například textil už se vyváží údajně až do 90 zemí světa a objem celkového vývozu by letos mohl dosáhnout až pěti miliard dolarů,“ podotkla Spencerová. 

Původní text ZDE

„Syrský stát je až po krk v dluzích a musí dovážet víc než 90 procent energií, a nic zásadního na tom nemůže změnit skutečnost, že podle některých zpráv už Kurdové syrské armádě fakticky přenechávají přinejmenším část ropných a plynových polí u Dejrizoru. Superbohatý soukromý sektor, který mimochodem po celou dobu války v drtivé většině zůstal na Asadově straně, ale mezitím ‚jede‘ – v době, kdy se evropští zastánci integrace radují nad každým nově otevřeným stánkem s kebabem, nasvědčují uplynulé tři roky tomu, že se právě tady hraje nesrovnatelná liga. A když Damašek tvrdí, že jen co opraví nejnutnější železniční tratě, postaví novou železnici rovnou do Číny a Turecka, klidně bych i věřila, že se na nějakou tu větev nové Hedvábné stezky rychle napojí,“ dodala Spencerová.

Závěrem pak zkonstatovala, že dobré zprávy prý nejsou zprávy. „A tohle dobrá zpráva je, přinejmenším pro Sýrii. Pro Západ samozřejmě nikoli. Takže to vlastně zpráva je,“ uzavřela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…