To by se za Havla nikdy nestalo. Tajemník exprezidenta kvílí nad tím, co se stalo na Hradě

16.05.2016 16:50

Redaktor Hospodářských novin Radek Bartoníček požádal tajemníka bývalého prezidenta Václava Havla Vladimíra Hanzela, aby se ve stručnosti vyjádřil k nové funkci hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten se totiž dnes jako zástupce prezidenta setkal s Petrem Bystroněm, šéfem bavorské organizace Alternativy pro Německo. To by se za Havla nikdy nestalo, řekl Hanzel.

To by se za Havla nikdy nestalo. Tajemník exprezidenta kvílí nad tím, co se stalo na Hradě
Foto: Vladimír Hanzel
Popisek: Vladimír Hanzel

„Za prezidenta Václava Havla by se to nikdy nestalo. Že by něčím takovým pověřil prezident svého mluvčího, to by bylo nemyslitelné. On by ani nedopustil, aby někdo takový přišel na Hrad,“ řekl Hanzel o tom, že Zeman pověřil Ovčáčka schůzkou s Bystroněm.

Havel se podle Hanzela scházel jen se špičkami vlád, nikoliv s vedoucími různých organizací. Taková setkání z „diplomatického hlediska“ předem odmítal.

„Vrána k vráně sedá,“ řekl Hanzel o Zemanových spolupracovnících Vratislavu Mynářovi a Martinu Nejedlém. Prezident se podle něj obklopuje lidmi, kteří jsou mu blízcí. Ovčáček je však výjimkou, ten je zkrátka jen loajální.

Havlův odkaz však ještě nevyprchal, jen v klidu dřímá. „Teď jsme v minusu, ale bude velmi záležet, kdo bude dalším prezidentem a na jakou tradici naváže,“ poznamenal Hanzel a dodal, že on sám však pro přímou volbu prezidenta rozhodně nebyl.

„V případě přímé volby vítězí bohužel populismus, což se ukázalo i v tomto případě. Strany tak dlouho slibovaly přímou volbu, až ji musely odhlasovat,“ dodal s tím, že pro země, které nemají dlouhou demokratickou tradici, je cesta přímé demokracie riskantní.

Šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla však velmi pobavilo, že Bartoníček označuje AfD za „bavorskou populistickou stranu“.

„Tohleto nálepkování je jednou z nejvtipnějších věcí současnosti. Ale kdo to je, populista?“ ptal se na svém Facebooku Plesl a jako příklad uvedl, že jím je i německá kancléřka.

„Třeba Angela Merkelová se populisticky zasadila o otevření hranic migrantům, aby si mohla pořizovat fotky s přistěhovalci a získala u nich vyšší popularitu? Je to tedy berlínská populistka?“ uvažoval.

Celý Pleslův příspěvek:

"Bavorský populista" Emotikona grin. Tohleto nálepkování je jedna z nejvtipnějších věcí současnosti. Ale kdo to je, populista? Třeba Angela Merkel se populisticky zasadila o otevření hranic migrantům, aby si mohla pořizovat fotky s přistěhovalci a získala u nich vyšší popularitu? Je to tedy berlínská populistka?
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…