To chce klid, pane ministře, krotila Jílková rozjetého Jurečku. Šlo o invazi a sucho

19.11.2015 23:01

Pohled do českých řek a přehrad letos jasně ukázal, že naši zemi trápí sucho. Pokud se podobné bude opakovat i v dalších letech, budeme mít pořádný problém. V pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“ před tím varoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Naše země je totiž z 97 procent závislá na dešťových srážkách.

To chce klid, pane ministře, krotila Jílková rozjetého Jurečku. Šlo o invazi a sucho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková promlouvá k občanům

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), zástupce Strany zelených, zemědělec a lesník Daniel Pitek, místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal, ekolog a hydrolog Jiří Klicpera, ředitel Sdružení odboru vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák. Marek Rieder, předseda mezirezortní komise sucho-voda a předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík se setkali v pořadu moderátorky Michaely Jílkové „Máte slovo“ České televize.

„My musíme zlepšit hospodaření zemědělců a lesníků,“ zahájil vystoupení Jurečka. Jílková ho však přerušila. „To chce zachovat klid, my k tomu dojdeme,“ oznámila mu. Ptala se ho raději, proč chce stavět přehrady na místech, ze kterých by se museli stěhovat lidé. Jurečka se bránil, že přehrady jsou až posledním krokem v plánu. A většina z nich bude stavěna tak, aby se nemuseli lidé stěhovat.

„My s půdou nemáme podnikat, my s ní máme hospodařit, ale to se teď neděje, teď se jede na zisk,“ pustil se do ministra Pitek. Ve studiu zazněl názor, že musíme s krajinou hospodařit tak, aby zde bylo možné žít i za tři sta let.

„My už teď nastavujeme přísnější podmínky proti erozi půdy. Zemědělci budou muset volit protierozní plodiny. ... Chceme znovu vrátit meze a remízky,“ dal Jurečka za pravdu kritikům. Viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček si přisadil. Problém je podle jeho názoru už v tom, že péče o půdu patří pod jiné ministerstvo než voda.

V tu chvíli se ale znovu ozval Pitek. Chyby podle něj dělají i zemědělci působící v rámci Agrární komory. Stále se totiž pěstují plodiny, které se ekonomicky vyplatí, zadržování vody v krajině je až na druhém místě. Rieder doplnil, že odborníci na hrozící sucho upozorňovali patnáct až dvacet let, ale nikdo to neřešil. Totéž prý platilo u povodní, dokud nás nepostihly. Místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta obce Velký Osek Pavel Drahovzal dal svým předřečníkům za pravdu. „My máme manuály na to, co dělat v období povodní, ale nevíme co máme dělat, když přijde sucho,“ postěžoval si.

Pan Klicpera přidal ještě jeden problém. Pokud ministerstvo počítá i s budováním rybníků, hrozí nám útoky komárů. Ekolog hovořil dokonce o invazi komárů. Jurečka se znovu bránil s tím, že opatření se postupně realizují. Není pravda, že by vláda nic nedělala. A pokud jde o komáry, tak si musíme vybrat, jestli chceme mít dost vody nebo žádné komáry. Oba tyto trendy skloubit nelze. Hlaváček dodal, že by naší krajině pomohlo, kdyby zemědělci chovali více zvířat.

Zásadní slova přidal ekolog Klicpera. „Česká republika leží na střeše Evropy a všechna voda od nás uteče. Než od nás uteče, tak my ji musíme umět sedmkrát použít.“ Obratem doplnil, že to zdraží i vodu pro konečného spotřebitele. Podle ministra Jurečky to ovšem nemusí být pravda, pokud si vodárenské společnosti sníží zisky. „Ty se často pohybují nad deseti procenty, viděl jsem i osmnáct procent,“ zaznělo od Klicpery. Vlasák se bránil, že to takto rozhodně není.

Rieder debatu vrátil do věcnější roviny. Podle jeho názoru musíme budovat místa pro zadržování vody. Podle ministra Jurečky by se měli naučit vodou šetřit i občané. Člen české vlády ujišťoval, že k tomu budou lidé pozitivně motivováni.

Ve druhé polovině pořadu došlo na tvrdý střet o Šumavu, přesněji řečeno o to, co je víc – zda člověk, nebo ochrana přírody. Ekologové ve studiu upozorňovali, že tento spor je do značné míry umělý, protože ochrana přírody je i v zájmu člověka. „V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století byla zničena většina mokřadů,“ rozkřikl se Pitek. Starosta jedné z šumavských obcí oponoval, že počítá s odporem ekologů, pokud zažádá o vybudování nádrží.

Dáma ve studiu upozornila navíc na to, že se v Česku splachují toalety pitnou vodou, což je obrovská plocha.

Z úst Jílkové v závěru zazněla otázka, zda lidem kvůli suchu zdraží před vánocemi potraviny. Ministr Jurečka uklidňoval, že nic takového nehrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…