To, co bude muset EU s uprchlíky dělat, nebude úplně hezké, míní Váňa z ČSSD

07.10.2016 23:00

Dokáže Evropská unie sama sebe zreformovat tak, aby žádný další stát nechtěl po vzoru Velké Británie opustit evropské společenství? A dokáže se zreformovat tak, aby se spolupracujícím členským státům podařilo vyřešit migrační krizi? Právě o tyto dvě otázky se v pátečních Událostech, komentářích přeli poslanci Roman Váňa (ČSSD) a Marek Benda (ODS). Pánové se shodli na tom, že EU bude muset vystupovat jako podstatně tvrdší hráč.

To, co bude muset EU s uprchlíky dělat, nebude úplně hezké, míní Váňa z ČSSD
Foto: cssd.cz
Popisek: Roman Váňa, ČSSD

Jak to vypadá s reformami EU, po kterých se už krátce po Brexitu, ale v podstatě už i před ním, volalo? „V tuto chvíli je zjevné, že se o tom intenzivně debatuje,“ zahájil své vystoupení Váňa, podle něhož by bylo třeba posílit vnější zabezpečení EU, ale i bezpečnost v jednotlivých členských zemích.

Benda uznal, že Unii lze zreformovat, má to však háček. „Instituce EU reformovatelné jsou, ale otázka zní, zda s těmito představiteli EU,“ nabídl odlišný pohled Benda. Jinak ale souzněl s panem Váňou, uznal tedy nutnost posílit vnější obranu EU a jiné věcí více ponechat v rukou jednotlivých členských států.

Stačilo by dodržovat stávající pravidla

Oba pánové se následně shodli, že zpočátku možná bude stačit, když se budou dodržovat pravidla, která si EU v minulosti nastavila. Rozpočtová pravidla, bankovní pravidla, ale třeba také pravidla Schengenu, která byla pošlapána v časech migrační krize. „Vybudování schengenského systému stálo obrovské peníze. Je v něm o nás obsaženo mnoho informací, ale pak se najednou dovíme, že je tady 600, 700 nebo 800 tisíc lidí, kteří vůbec v Schengenském systému vlastně ‚nejsou‘,“ rozčiloval se Benda.

A když se špiček EU zeptáte, jak jednotlivé krizové body řešit, pohříchu se z Bruselu podle Bendy dozvíte, že vlastně jen potřebujeme více Evropy. Poslanec ODS trval na tom, že toto není správná cesta a čím dříve to pochopíme, tím lépe.  

„Některé věci, které se budou muset v rámci ochrany dělat, nebudou úplně hezké,“ naznačil Váňa. Jak si to přesně představuje? „Budeme muset jít australskou cestou. Když už jsou lidé zachráněni, tak nemáme povinnost je dovézt do Evropy, můžeme je dovézt také někam jinam. Je otázkou, zda by EU nemohla odkoupit za část dluhu některá řecká území a takto je využít. Domnívám se ale, že by bylo lepší vysazovat je zpátky v Africe,“ doplnil sociální demokrat.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

V debatě padla zmínka také o evropské pohraniční stráži a Benda její existenci takřka okamžitě zpochybnil. „K čemu je mi evropská hraniční stráž, pokud nejsem schopen vytvořit nárazníkové pásmo,“ upozorni občanský demokrat.

Návrh prezidenta Miloše Zemana, podle něhož by se migranti mohli posílat na neobydlené řecké ostrovy, považuje Benda za nerealizovatelný. Především by s tímto plánem muselo souhlasit samotné Řecko a souhlas Athén v tuto chvíli schází. Představa, že třeba  Krétu nebo Kypr obsadíme migranty, to se mu nezdá správné vůči původním obyvatelům ostrova. Znamenalo by to také, že bychom se začali chovat ke svým partnerům suverénně a nenechat si všechno líbit.

Váňovi se sice Bendův plán líbil a konstatoval, že EU má určité kapacity na realizaci tohoto plánu. Zůstává však otázkou, zda tyto kapacity opravdu využije.

Nakonec se oba pánové shodli na tom, že projekt povinných kvót na přerozdělování uprchlíků je mrtvý a byl mrtvý už při porodu těchto kvót. Prostě a krátce, od počátku bylo jasné, že systém nebude fungovat. Podle Váni to bylo jasné alespoň Čechům. „Někteří západní politici tomu systému opravdu věřili,“ posteskl si Váňa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…