To je hrozné, v jaké jsem situaci, vypovídá u soudu ODSák Pekárek

18.12.2012 12:53

Poslanec Roman Pekárek se rozhodl poprvé promluvit o korupční kauze, v níž hraje hlavní roli. Spolu s podnikatelem Petrem Ličkou, od kterého měl přijmout úplatek ve výši jednoho milionu korun, požádali odvolací soud o možnost vypovídat. Doposud oba zarytě mlčeli jak před policií, tak před soudem.

To je hrozné, v jaké jsem situaci, vypovídá u soudu ODSák Pekárek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

„Pro mě je ta situace děsivá, šokující. V jaké situaci se člověk může ocitnout, aniž by cokoliv udělal," hájil svou nevinu před soudem Pekárek. Obžaloba jej viní z toho, že v městské radě v Kolíně protlačil prodej pozemků ve strategické průmyslové zóně za velmi nízkou cenu firmě Petra Ličky. Přestože odborníci ocenili tržní hodnotu pozemků na více než 40 milionů korun, Lička zaplatil pouze 15 milionů. A Pekárek měl za odměnu obdržet jeden milion korun.

Pražský krajský soud uznal Pekárka vinným z korupce a odsoudil ho k šestiletému pobytu za mřížemi, Ličku za podplácení na jeden rok, avšak zatím nepravomocně. Nyní mají oba poslední šanci, kdy mohou ještě něco ve svém případu zvrátit. Možná právě svými výpověďmi.

Zmanipulovaná nahrávka?

Jak informuje server iHned.cz, Pekárkovi obhájci se snaží zpochybnit jediný důkaz obžaloby, kterým je nahrávka, na níž si Pekárek údajně říká o úplatek. „Kdyby nebylo nahrávky, nebylo by nic. Nebyl by jediný důkaz postavit pana Pekárka před soud," prohlásil jeden z obhájců Bohuslav Sedlatý. Podle něj je nahrávka zmanipulovaná. Opírá se o posudek znalkyně, v němž stojí, že nelze stoprocentně ověřit její pravost. „Každou nahrávku jde velmi laicky přemontovat," uvedl Jan Matějíček, druhý obhájce.

Podle přesvědčení soudkyně Chrdleové celý rozhovor tajně nahrál sám podnikatel Lička. Na záznamu zní totiž právě jeho hlas silněji, mikrofon měl tedy umístěný blíž než Pekárek. A mimo jiné si při čekání na něj mumlal: „Tak už, chlapec, přijíždí. Deset minut po termínu..."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…