To je nástup: Babišův primátor dostal pokutu za rychlost. A ještě se tím chlubil a dělal si legraci

18.12.2014 8:57

Dostal pokutu pět set korun a dva trestné body. Pikantní na celé věci je, že se veřejnosti sám přiznal prostřednictvím sociální sítě. Díky setkání s dopravními policisty si také zvýšil vědomosti. Veřejnost primátora Liberce upozornila, že ani jeho přiznání ovšem není v pořádku.

To je nástup: Babišův primátor dostal pokutu za rychlost. A ještě se tím chlubil a dělal si legraci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Primátor Liberce Tibor Batthyány.

„Raději to na sebe prásknu dřív, než se toho chytnou jiní. Dnes jsem zaplatil pokutu za rychlou jízdu po městě. Jel jsem 68 km/h. Ale mě nechtěně zrychlilo to klesání,“ píše na svém profilu politika na sociální síti Facebook Tibor Batthyány (ANO), nový liberecký primátor.

Spáchání přestupku mu kromě jiného přineslo nový poznatek. „Byl jsem mile překvapen, že jsem mohl zaplatit kartou,“ uvedl. Problém prý nastal s dýškem. „Akorát jsme ani já, ani policista nepřišli na to, jak se zadává dýško. Pan policista byl profík a ještě vtipný. Prý bych byl první, kdo jim dal spropitné,“ doplnil.

Reakce na jeho přiznání jsou různé. „Pane primátore, i když doplňujete popis nabízení úplatku smajlíkem, pořád je to nabízení úplatku. Anebo je to legrace o nabízení úplatku? Anebo je to legrace jen tak? Jakože „jsem primátor, jedu 68 km/hod v obci a jsem takový pašák, že si o tom ještě s policisty zašpásuji? James Bond Batthyany?“ napsala pod status například Petra Havlínová.

Primátor si z ní udělal legraci, když odpověděl sarkasticky: „Jistě. K zaplacené pokutě jsem chtěl přidat ještě úplatek. A to zcela oficiálně přes platební terminál. Pan policista pak přijede na služebnu a šéfovi řekne, že tam má svoji stovku. Ach jo.“ Dál se lidé přou o tom, zda se primátor předvádí, nebo dává dobrý příklad. „Bohužel pan primátor to takhle nevidí... Stejně jako řízení pod vlivem alkoholu, že? Budeme to omlouvat... Stalo se... Prostě chlubit se veřejně tím, že porušuji zákony a předpisy, je ubohost, obzvláště od primátora... A ještě jste nám neřekl, když vás chytli při řízení vozidla pod vlivem alkoholu... Také jste s policisty laškoval? Asi těžko... Upřímně... Spíš byste se měl stydět než se také chlubit svými prohřešky,“ byl k němu kritický například i Daniel Horňas. „Moc prostě chutná a pak bagatelizujeme to, co bychom jinak odsoudili,“ dodává Karolína Miklasová.

Podle dalších ohlasů, které se vynořily, to není první primátorův přestupek v dopravě. Ten z roku 2010 je možná závažnější – tehdy měl  v sobě tři piva, policejní hlídka mu naměřila 1,06 promile alkoholu. Údajně jen přeparkovával vozidlo. Po půl roce pak přišel o řidičský průkaz a rok měl podmínku. Trest se mu už ovšem smazal.

Ještě nedávno se dopravou zabýval

Ještě před pár dny se primátor zdál být zodpovědný, co se osobní dopravy v rámci libereckého úřadu, respektive vedoucích představitelů města týče. Sám totiž kupříkladu navrhl, aby pracovní i soukromé cesty ve služebních vozidlech monitoroval systém GPS. „Považuji to za nezbytné kvůli větší transparentnosti. Ostatně žijeme v jednadvacátém století a tenhle systém úspěšně funguje ve spoustě firem. Nespornou výhodou je zamezení případným nesrovnalostem a také usnadnění evidence jízd, kdy odpadne zbytečná administrativní zátěž,“ konstatoval primátor Tibor Batthyány.

V obou radou města přidělených vozidlech je přepínač mezi služební a soukromou jízdou. Zabudovaná GPS pak bude vysílat údaje o dané jízdě, jako například trasu a čas. Výstupem bude plně automatická elektronická kniha jízd, která nahradí dosavadní papírovou knihu jízd. Karty CCS pak poskytnou přesné záznamy o čerpání pohonných hmot.

Takové služební vozidlo zatím budou využívat pouze primátor Tibor Batthyány a náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela. Ostatní členové vedení města možnost přidělení služebního vozu odmítli.

Hnutí ANO, za které šestatřicetiletý projektový IT manažer Batthyány v komunálních volbách kandidoval, s devíti mandáty skončilo ve volbách druhé, vítězná Změna s 12 zastupiteli mu ale primátora přenechala. V opozici v Liberci skončila dosud vládnoucí ČSSD i nástupci uskupení Liberec občanům, což jsou Starostové. Sociální demokracie získala jen čtyři mandáty, Starostové osm. V zastupitelstvu jsou ještě komunisté, TOP 09 a ODS, které mají po dvou mandátech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…