To je úcta: Sobotka obdaroval Zemana alkoholem

29.09.2015 15:04

V těchto dnech není na důležitých jednáních a shromážděních v New Yorku pouze prezident Miloš Zeman, ale také premiér Bohuslav Sobotka. Ten po svém projevu na summitu k mírovým misím OSN českým novinářům zdůraznil některé důležité aspekty misí OSN ve světě, ale prozradil také, co dal prezidentu Zemanovi k narozeninám.

To je úcta: Sobotka obdaroval Zemana alkoholem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka v USA

„Česká republika se po mnohaleté přestávce aktivně vrací do misí OSN. V tuto chvíli jsme spíše symbolicky zastoupeni na pěti místech planety. Jsme přítomni v misích v Kosovu, Afghánistánu, na Golanských výšinách, ve Středoafrické republice a Kongu. Rádi bychom v příštích letech naše zastoupení výrazným způsobem posílili, proto se nyní ucházíme o účast na misi v Mali, kam bychom rádi poslali naši vojenskou jednotku, a chceme sledovat další příležitosti, abychom podpořili aktivity OSN,“ uvedl Sobotka. 

Podle premiéra vesměs všichni státníci na summitu k mírovým misím OSN potvrdili, že mají zájem navýšit svůj podíl v misích OSN, a to včetně USA. Tyto záležitosti se ovšem nyní podle Bohuslava Sobotky netýkají Sýrie. „Pokud jde o Sýrii, musí nejprve dojít k dohodě mezi Spojenými státy a Ruskem a musí dojít k tomu, že se podaří navázat rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou v Damašku, což jsou nutné podmínky k tomu, aby se vůbec cokoli vůči Sýrii dalo dělat. My bychom určitě chtěli podpořit jakékoli mírové aktivity, které by směřovaly k tomu, že se podaří ukončit občanskou válku v Sýrii, ale obávám se, že zatím je k tomu ještě dlouhá cesta,“ řekl premiér s tím, že už to, že spolu Rusko a Amerika začínají mluvit o Sýrii, je určitě pozitivní změna. 

„Jakákoliv dohoda o ukončení války v Sýrii musí zahrnovat také Bašára Asada. Není možné jeho pozici obejít. Ukázalo se v uplynulých letech, že Bašára Asada není možné vojensky porazit zejména v situaci, kdy má podporu Íránu a také Ruska. Takže je potřeba s Asadem jednat a současně hledat takovou možnost dohody a politického narovnání v rámci Sýrie, která by umožnila ukončit občanskou válku. Obávám se, že ta vina je nejen na straně povstalců, ale z části také na straně Asadova režimu. A pokud má Sýrie ukončit tu zničující válku, je potřeba, aby všechny strany slevily a hledaly kompromis, a to včetně Asadova režimu. Jednoznačně ale souhlasím s tím, že není možné Asadův režim obejít a dělat dohodu bez něho,“ myslí si český předseda vlády. 

„Vím, že pan prezident se chystá vyzvat OSN, aby zvažovalo možnost určitých protiteroristických jednotek na bázi modrých přileb. Je to poměrně radikální změna z hlediska stávající politiky jednotek OSN, takže uvidíme, jaká na vystoupení pana prezidenta bude reakce, ale česká vláda je připravena podpořit aktivity, které budou směřovat k omezení terorismu a k porážce teroristů, protože vidíme na Islámském státu, že je to skutečně vážné nebezpečí, ale vyžaduje to velmi dobrou spolupráci. Projekt pana prezidenta Zemana by vyžadoval především elementární shodu v rámci Rady bezpečnosti OSN, a to samozřejmě v řadě lokálních konfliktů může být problém,“ myslí si Sobotka. 

Co může Česko ještě udělat navíc v boji s Islámským státem? „Jsme připraveni školit irácké policisty, jsme připraveni pokračovat v humaniární pomoci v oblasti zdravotnictví, jsme připraveni pokračovat eventuálně v dodávkách zbraní nebo munice, pokud to bude v možnostech české armády. Chci se ještě sejít s předsedou irácké vlády, abych s ním prodiskutoval situaci v jeho zemi a jakým způsobem může Česká republika pomoci. Připomínám, že dokončujeme prodej dvanácti letounů L159 do Iráku a v tuto chvíli se v Česku cvičí piloti z Iráku. České firmy dokončují prodej bojových vozidel pěchoty a modernizovaných tanků také do Iráku. ČR se významně podílí na podpoře irácké armády a to je z hlediska porážky Islámského státu klíčová věc,“ konstatoval český premiér. 

Že se Sobotka se Zemanem v New Yorku nepotkali, přestože jsou oba na podobných akcích, není podle premiéra nic zvláštního. Každý mají vlastní a náročný program a to, že se premiér i prezident účastní různých akcí je dle Sobotky dobře, protože je alespoň Česká republika maximálně všude zastoupena a je hodně vidět a slyšet. 

Bohuslav Sobotka se rovněž s českými novináři podělil o to, co daroval prezidentu Miloši Zemanovi k jeho 71. narozeninám, které včera oslavil. Jak už prozradil sám prezident, šlo o DVD s filmem Čest a sláva. Co už ale prezident nedodal, od předsedy vlády dostal také sadu kvalitních moravských vín, ve kterých mají dle Sobotky společnou zálibu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…