To jsou věci v ODS: Po řečech o omluvě voličům vyhánějí Sobotku za dveře

08.07.2013 8:02

Občanská demokracie se pře kvůli Přemyslu Sobotkovi. Některé straníky pobouřily jeho výroky o tom, že by se bývalý předseda ODS Petr Nečas měl omluvit veřejnosti za kauzu Jany Nagyové. V této souvislosti se rozhořela debata o tom, že Sobotka není členem grémia ODS, přestože do něj pravidelně dochází.

To jsou věci v ODS: Po řečech o omluvě voličům vyhánějí Sobotku za dveře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka na kongresu ODS

Na webových stránkách ODS je uvedeno, že Sobotka je členem grémia strany. Podle stanov občanské demokracie jsou ale členy grémia pouze předseda, místopředsedové a předsedové parlamentních klubů. Ani jedno místo nyní Sobotka nezastává a kvůli tomu se ozvalo několik členů ODS, například europoslanec Jan Zahradil.

Mluvčí ODS Jan Sochor na otázku on-line deníku Týden.cz, zda je Přemysl Sobotka členem grémia, odpověděl nejistě. "On je čestným členem grémia s poradním hlasem," řekl. "Je to taková zvyková věc," dodává senátor Jaroslav Kubera, který je členem grémia coby předseda senátního klubu ODS.

Sobotka má poradní hlas

Podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila docházejí na grémium někdy i ministři za ODS a Sobotka je místopředsedou Senátu. "Na grémium Přemysl Sobotka dochází jako host z titulu místopředsedy Senátu. Má poradní hlas. Proč máme na webových stránkách, že je členem grémia, to opravdu nevím," řekl Pospíšil.

Pravda je podle on-line deníku Týden.cz taková, že Sobotka začal na zasedání grémia docházet coby předseda Senátu v době předsednictví Mirka Topolánka a už v něm zůstal, ačkoli poté, co se s Topolánkem nerozešel v dobrém, sám o odchodu přemýšlel. "Jsem členem grémia z titulu ústavní funkce. Pan Zahradil to trochu popletl," konstatoval Sobotka.

Debata se rozproudila po výrocích Sobotky o tom, že se Petr Nečas má omluvit lidem, čímž popudil některé členy strany. "Myslím si, že bychom se měli omluvit, respektive Petr Nečas, který své osobní problémy dostal tak daleko, že v daném okamžiku podal demisi a tím padla celá vláda. Destabilizoval celou situaci, ty důvody jsou pro nás jako pro ODS personifikovatelné," prohlásil Sobotka v České televizi. Z ODS za to sklidil víceméně kritiku. "V téhle přitroublé logice by se musel především Přemysl Sobotka omluvit za puč před třemi lety, kterým Nečase vyrobil," uvedl pro ParlamentníListy.cz expremiér Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…