To nebudeme trpět. Zaorálek zakročil proti radikálnímu muslimovi v ČR

30.08.2016 12:44

„Neseme odpovědnost za to, že podobné projevy nesnášenlivosti nebudeme trpět,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ke slovům Samera Shehadeha, který v minulých dnech vyzýval muslimy, aby se neúčastnili společné akce s křesťany proti terorismu. Jak uvádí server Neovlivní.cz, případem bývalého imáma se zabývají i tajné služby.

To nebudeme trpět. Zaorálek zakročil proti radikálnímu muslimovi v ČR
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

Shehadeh odeslal svým souvěrcům šifrovaný vzkaz přes mobilní aplikaci WhatsApp, v němž vyzývá, aby nechodili na srpnový happening proti terorismu či na společnou bohoslužbu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“ uvedl Shehadeh, jehož slova vyšetřují tajné služby – zjišťují, zda nešlo o zastrašování či výhrůžky.

Jak uvedla mluvčí šéfa české diplomacie Michaela Lagronová, Zaorálek se kvůli případu spojil se zpravodajskými službami. Chtěl vědět, zda je Shehadeh nadále sledován. „Šlo o telefonický rozhovor,“ uvedla Lagronová.

„V této zemi nemůžeme trpět projevy netolerance ze strany některých náboženských skupin. Je to něco, za co stát nese odpovědnost. Chceme-li vytvářet tolerantní společnost, jsou projevy nesnášenlivosti nebo útoky na druhé a napadání z odpadlictví, pokud se někdo chce něčeho podobného účastnit, něčím, co by tu nemělo mít místo. Připadá mi, že tohle stát musí sledovat a neseme odpovědnost za to, že podobné projevy nesnášelivosti nebudeme trpět,“ uvedl Zaorálek ve videu na sociálních sítích s poukazem na Francii, kde se odehrál zatím poslední teroristický útok. A právě tam prý nyní zaznívá debata, v níž se říká, že bylo chybou, že se na projevy radikalismu, extremismu a nesnášenlivosti včas nereagovalo.

Původní text ZDE.

K varování bývalého imáma se v pořadu DVTV.cz Martina Veselovského vyjádřil i islamolog Bronislav Ostřanský. „Varování bývalého imáma před akcí s křesťany bylo nešťastné, není to názor celé komunity,“ uvedl Ostřanský.

„Samozřejmě chápu jeho důvody, proč to řekl. V této záležitosti jde o účast muslimských demonstrantů při bohoslužbě v katolickém kostele. A to je problém,“ zmínil Ostřanský. „Muslimové totiž to, co se odehrává během katolické mše, to je z jejich pohledu takzvaný širk. Je to hřích,“ dodal s tím, že jde o určitý výklad islámu, který má blízko k salafistickému pohledu.

Video najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…