To není vtip: Američané prý emigrují do Česka

19.03.2015 11:27

O tom, že mnozí vzdělaní Američané emigrují v současnosti do Česka, píše na serveru Britské listy Kryštof Kozák, který působí jako vedoucí katedry amerických studií při Institutu mezinárodních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

To není vtip: Američané prý emigrují do Česka
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Upozorňuje na málo známý fakt, že mnoho vzdělaných občanů USA je ochotno investovat nemalý čas a energii na to, aby se zúčastnili vrcholně nejistého výběrového řízení na akademickou pozici na státní univerzitě za bývalou železnou oponou. A část z nich byla dokonce připravena přemístit k nám i celou rodinu.

Například na výběrové řízení na pozici odborného asistenta za hrubý plat 23 800 Kč měsíčně se na katedře amerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kde základní podmínkou byl titul PhD, přihlásilo 60 uchazečů, z toho 53 zahraničních. „Z těch zahraničních bylo 41 z USA a 12 ze zemí Evropské unie,“ píše Kozák.

Školné na amerických univerzitách se zvýšilo. Ale...

Z rozhovoru přes Skype s vybraným vítězným uchazečem prý vyplynulo, že i přesto, že se školné na univerzitách v USA v posledních letech výrazně zvýšilo, pozice akademických pracovníků se naopak oslabila. A kde jsou tedy ty peníze ze zvýšeného školného? Odpověď je prý jasná: administrativa navyšuje svoje stavy, je stále více proděkanů, kteří jsou placeni v řádu statisíců dolarů ročně, prezidenti univerzity mají smlouvy, ve kterých jsou „zlaté padáky“ v hodnotě 750 000 dolarů, staví se luxusní kulturní a studentská centra, která mají přilákat studenty. Ti pak platí třeba 360 000 Kč za rok na levnější, 900 000 Kč za rok na dražší univerzitě. Při přepočtu na kupní sílu v ČR to odpovídá tomu, jako by student měl za 1 rok studia na české univerzitě zaplatit pouze na poplatcích na studium kolem půl milionu.

Autor pak podrobnými výpočty dochází k tomu, že kdyby bylo vzdělání stejně drahé v České republice jako v USA, tak by za pět let studia na dobré univerzitě bylo třeba zaplatit 1 290 150 Kč. „Reálně však český stát platí za jednoho studenta normativ cca 30 000 Kč ročně. Stát tedy za pětileté studium studenta na české vysoké škole zaplatí průměrně zhruba 150 000 Kč,“ vysvětluje Kozák.

Univerzity v USA místo drahých profesorů najímají levné mladé externisty

To ale stále nedává odpověď na otázku, proč se přihlásilo tolik kandidátů z USA, když tam jsou o tolik vyšší průměrné platy? Americké univerzity totiž pochopily, že místo drahých stálých profesorů, kterým musí platit zdravotní pojištění a kteří brávali platy až 200 000 Kč měsíčně, lze najmout řadu mladých snaživých externistů, kterým zaplatí 50 000 Kč za půlroční kurz, bez zdravotního a sociálního pojištění a s možností kdykoliv smlouvu od příštího semestru vypovědět.

Je třeba se poučit ze zločinů reaganismu

Kozák pak vyvozuje, že jednak zvyšující se školné, které je pro řadu lidí reálně finančně nedostupné, a pak také dramaticky horší podmínky lidí, kteří v USA reálně vyučují, znamenají kromě jiného, že Reaganův sen o svobodné tržní společnosti, kde má každý stejné šance, je definitivně mrtev. „Vysoké poplatky fakticky znemožňují chudším lidem dostat se na dobré školy, takže sociální mobilita je v USA horší než v Evropě. Sami američtí vyučující pak volí emigraci,“ píše Kozák.

Závěrem uvádí, že je potřeba se poučit ze zločinů bezduchého reaganismu, který vyprázdnil obsah vzdělávání, oslavuje stávající ekonomickou hierarchii a je amorálně netečný vůči konkrétním problémům konkrétních lidí.

„Pokud Američané emigrují do Prahy, tak to ukazuje, že některé věci tu děláme dobře, nicméně je potřeba na nich spíše stavět než je pokládat na oltář maximálního ekonomického zisku,“ dodává vysokoškolský pedagog Kryštof Kozák závěrem.

Celý text je ZDE


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…