Tohle je dost nebezpečné. Bývalý vyšetřovatel pronesl na Frekvenci 1 hrozivá slova o policii

22.11.2015 17:38

Advokát Josef Doucha usedl v neděli odpoledne do křesla hosta Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Na kauze exministra vnitra Ivana Langera (ODS) ukázal, kde má dnes policie slabinu. Když nemají sami policisté ujasněno, kdo má co dělat, zločinci mohou slavit. Pár slov padlo také o nájemných vrazích, příliš častém užívání odposlechů policií a o uprchlících.

Tohle je dost nebezpečné. Bývalý vyšetřovatel pronesl na Frekvenci 1 hrozivá slova o policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Na kauze exministra vnitra Ivana Langera je podle Douchy dobře vidět, že policisté zakopávají sami od sebe. Vedou totiž kompetenční spory o tom, kdo má co řešit. Působí prý minimálně zvláštně, když olomouckou kauzu, která zahrnuje i možnou trestnou činnost policistů, vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty namísto Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Je to určitá neujasněnost toho, kdo a co v té policii má dělat. Je-li tomu tak, tak je to dost nebezpečné, protože to prospívá zločinu. Když jeden útvar zakopává o pravomoci druhého útvaru, může to vyvolat až nevraživost a soutěživost,“ upozornil host.   

Odhalit nájemné vraždy bývá zvlášť složité. A pokud jde o slavné odposlechy... 

V obecné rovině se mu prý nelíbí, jak k různým kauzám přistupují média. Ta často některého z aktérů rychle odsoudí, vytvoří ve společnosti určité očekávání, a pokud není naplněno, společnost může ztrácet důvěru v demokratické soudy, byť rozhodly na základě důkazů a jejich verdikt je třeba respektovat.

Pokud jde o odhalitelnost zločinů, není prý nijak snadné odhalit především nájemné vrahy. Platí to zejména dnes, kdy se lze velmi snadno pohybovat především po Evropě. Mezi elitními zabijáky bývali v devadesátých letech občané bývalého Sovětského svazu. „Dnes už je to jiné než v 90. letech,“ uklidňoval host.  

Dnes policie užívá více odposlechů než dříve. „Podle mého je to v rozporu s ochranou občanských práv,“ míní Doucha. Posluchačům doporučil, aby do telefonu sdělovali co nejméně, a to i když nic nepáchají. Co tedy říkat do telefonu? Sejdeme se tam a tam a popovídáme si osobně.

Nakonec padlo pár slov také na adresu uprchlické krize. Není prý úplně pravda, že každý uprchlík, který vkročí na půdu EU nelegálně, porušuje zákon. Pokud požádá o azyl a nechá o sobě řádně rozhodnout, zákon tím neporušuje. Jiná věc je, že hranice Schengenu je až příliš prostupná a po Evropě se pohybují tisíce zoufalých lidí, o kterých nikdo nic neví.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…